Külföld

2012.06.01. 14:57

Romániában öt év börtönre ítéltek egy szenátort

Bukarest - Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték pénteken Romániában Catalin Voicu szociáldemokrata szenátort, akit befolyással való üzérkedés miatt találtak vétkesnek.

MTI

A román legfelső bíróság ítélete nem jogerős, a vádlott fellebbezést nyújthat be.
   
Az ügyben Catalin Locic üzletembert is négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, Florin Costiniu, a román legfelső bíróság polgári részlegének volt elnöke pedig három év felfüggesztett börtönt kapott.
   
Voicu bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat próbált meg befolyásolni két üzletember érdekében, akiktől ezért pénzt fogadott el.
   
Románia egyik dúsgazdag üzletemberétől, Costel Casuneanutól például 230 ezer eurót fogadott el, és ezért cserében a szenátor vállalta, közbenjár Costiniunál annak érdekében, hogy egy bírósági ügyben - amelyben Casuneanu egyik cége volt érintett - kedvező döntés szülessen az üzletember számára. Casuneanu is a vádlottak között van, ő négy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
   
A szenátor befolyása a rendőrségre is kiterjedt, hiszen Locic azért adott kenőpénzt a honatyának, hogy próbálja meggyőzni a rendőrséget, ne javasolja az ügyészségnek vizsgálat indítását egy pénzmosás-gyanús ügyben, amelyben Locic volt a gyanúsított.
   
Voicut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorát először 2010-ben vették őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték, ami a rendszerváltás óta nem fordult még elő egy mandátumát töltő honatyával.
   
A hét elején hét év börtönbüntetésre ítéltek jogerősen egy volt román minisztert is, szintén korrupciós ügyben. Ioan Avram Muresant, aki 1996 és 2000 között volt mezőgazdasági miniszter, abban találták vétkesnek, hogy megváltoztatta bizonyos minisztériumi pénzek eredeti rendeltetését, s ezzel a román államot 1,6 milliárd euróval károsította meg. Muresan volt az első miniszter, akit a rendszerváltás óta börtönbüntetésre ítéltek korrupció miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!