Külföld

2012.08.16. 08:46

Utánajár a gyerekmunka-vádaknak a Swarovski

Komolyan veszi és kivizsgáltatja a Swarovski osztrák ékszergyártó vállalat a vádakat, amelyek szerint nevelőintézeti növendékekkel dolgoztatott évtizedekkel ezelőtt - közölte a vállalat vezetője.

MTI

A cég arra fog törekedni, hogy kivizsgálja a vádakat és ennek érdekében megbíz egy független történészt a kutatással - mondta az 1895-ben Tirolban alapított és azóta is a Swarovski család tulajdonában lévő vállalkozás vezetője, Markus Langes-Swarovski a Der Standard című lapnak. "Nagyon mélyen érintett a dolog, eddig nem tudtam semmit a vádakról" - fogalmazott. A vállalkozás komolyan veszi a felmerült vádakat, éppen azért, mert sokat ad a dolgozóival való tisztességes bánásmódra - mondta.

Előző nap a Kurier című osztrák napilap egykori növendékek beszámolói alapján azt írta, a vállalat 15-18 éves fiatal lányokkal dolgoztatott az 1960-as évek végén a tiroli Schwazban működő St. Martin nevelőintézetben. A visszaemlékezések szerint napi mintegy tíz órában kellett kristályokat erősíteniük egy előkészített sablonra és ezért nagyon kevés, vagy semennyi pénzt sem kaptak. A cég szóvivője a Kurierral azt közölte, hogy az archívumokban nem találtak erre utaló iratokat. "Ha a Swarovski egy gyermekotthonban gyártatott valamit, akkor azt biztosan abban a hitben tette, hogy a gyerekekhez kerül a pénz" - mondta.

Az osztrák nyilvánosságban az elmúlt két évben visszatérően foglalkoztak az árvaházakban és nevelőintézetekben a korábbi évtizedekben történt lelki, fizikai, illetve szexuális bántalmazásokkal és más visszaélésekkel. A St. Martin intézet neve ebben az összefüggésben korábban is szerepelt a sajtóban, miután egy ma 68 éves egykori növendékének állami kártérítést ítéltek meg, mert a nevelőotthonban szexuális erőszak áldozata volt és mert kényszermunkát kellett végeznie az intézetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!