Külföld

2012.09.07. 11:27

Costa Concordia: nyilvánosságra került az óceánjáró fekete dobozának tartalma

Tudatában volt a hajókatasztrófa súlyosságának Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia kapitánya az óceánjáró fekete doboza szerint. Erről a La Stampa című napilap számolt be pénteken.

MTI

"Szűz Mária, mit tettünk!" - kiáltotta Francesco Schettino kapitány a Costa Concordia sziklának való ütközésekor, január 13-án 21 óra 45 perckor. 
A Giglio szigeténél elsüllyedt hajó fekete dobozának megvizsgálására kijelölt szakértők a jövő héten adják át jelentésüket az ügyben illetékes grossetói bíróságnak. A hangfelvételek szövegéhez azonban a La Stampa is hozzájutott, és a torinói lap naponta közli a Costa Concordia kapitánya és munkatársai közötti beszélgetések tartalmát. 

Még mielőtt a hajó elindult volna Civitavecchia kikötőjéből (18:27-kor) Schettino azt mondta helyetteseinek, hogy Gigliónál a Costa Concordia "bókolni fog", vagyis a hajót a parthoz közel viszi. 
A baleset után háromnegyed órával (22:30-kor) a tiszt Roberto Bosio azt jelentette Schettinónak, hogy az utasok elkezdtek felszállni a mentőcsónakokra. Schettino nápolyi tájszólásban azt válaszolta, "menjenek". Arra a kérdésre, hogy kiadják-e a vészjelzést, Schettino nemmel válaszolt. 23 óra után Schettino kijelentette, "vége kapitányi pályafutásomnak, jobb ha más munka után nézek". Éjfélkor a kapitány már Giglio partján volt, miközben az utolsó utas hajnali háromkor hagyta el a hajót. 
 A La Stampa kommentárja szerint a Costa Concordián teljes káosz és szervezetlenség uralkodott, és az utasok "maguktól igyekeztek menekülni". Az óceánjárón levő több mint 4200 ember közül 32 meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!