Külföld

2012.09.12. 05:51

Óceánjáró balesete - Lezárult a fekete doboz vizsgálata

Szándékosan hajtott-e túl közel a parthoz a Costa Concordia kapitánya - erre a kérdésre is választ adhat a január 13-án sziklának ütközött és elsüllyedt hajó fekete dobozának most lezárult szakértői vizsgálata.

MTI

Ezer oldalas értékelést és hét DVD-lemezt adott át a grossetói bíróságnak a Giuseppe Cavodragone admirális vezette, márciusban kinevezett szakértői bizottság, mely azóta vizsgálta a Costa Concordia parancsnoki fedélzete fekete dobozának tartalmát.

A terjedelmes jelentést a következő napokban több példányban lemásolják, hogy minden fél jogi képviselője tanulmányozhassa az október 15-re kitűzött bizonyítási eljárási tárgyalásig.

A szakértőknek a bíróság ötven kérdésére kellett választ adniuk, így többek között a január 13-án a toszkán Giglio-sziget partjánál történt katasztrófa pontos menetéről, a Costa Concordia műszaki berendezéseinek állapotáról, a hajó adottságairól. Az olasz sajtó értesülései szerint a fekete doboz által rögzített hanganyag elárulja, mi történt a sziklának ütközés előtti és utáni pillanatokban, milyen magatartást tanúsítottak Francesco Schettino kapitány és tisztjei.

Végre kiderülhet, milyen útvonalon haladt a hajó - vélekedtek az olasz lapok Schettinónak a baleset utáni első reakciójára emlékeztetve, miszerint "annak a sziklának nem is kellett volna ott lennie, a térképen nem volt rajta". A szakértők ellenőrizték a Costa Concordián használt tengeri térképeket is.

Nem volt véletlen, hogy a 114,5 ezer tonnás hajó Giglio partjaihoz közel haladt - nyilatkozta Enrico Gianni Scerni, az Olasz Hajónyilvántartási Hivatal (Rina) január 17-én lemondott elnöke a Panorama hetilap internetes kiadásának. Szerinte Schettino a kivilágított hajóval "tisztelegni akart" a szigetnél és "a hajótársaságok régóta tudtak az olasz tengerészek között elterjedt rosszhírű szokásról".

Az olasz sajtó úgy tudja, Schettino a hajó Giglióról származó főpincérének akart kedvében járni azzal, hogy partközelben haladt. A hajón utazó 4229 személyből 32 - közte egy magyar - vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!