Külföld

2012.09.06. 11:13

Schulz: nem nézhetjük tétlenül a fiatalok elvándorlását

Haraghoz és frusztrációhoz vezet a fiatalok munkanélkülisége, ami a demokratikus intézményrendszer legitimitását is aláássa - adott hangot aggodalmának Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Jobs4Europe konferencián csütörtökön Brüsszelben, amelyen a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozták uniós vezetők.

MTI

Az EP szocialista elnöke hangsúlyozta, fontos ugyan megvédeni az euró stabilitását, de ez nem cél, hanem eszköz a munkahelyteremtéshez és a növekedés beindításához. A munkanélküliség ugyanis sokkal nagyobb kárt okoz, mint a költségvetési hiány.
A fiatalok munkanélkülisége Schulz véleménye szerint a társadalmi összhangot is veszélyezteti, haraghoz, frusztrációhoz vezet. Az egyre több tüntetés a társadalmi elégedetlenség fokozódását jelzi, ami a demokratikus intézményeket is aláássa, mert a fiatalok az államot tehetetlennek tartják a pénzügyi világ diktatúrájával szemben.
    
Martin Schulz rámutatott, 18 millió munkanélküli van az eurózónában, Spanyolországban pedig minden negyedik ember állástalan. A politikus úgy véli, a kilátások sem rózsásak, mert "nem küzdünk ugyanúgy a munkanélküliség ellen, ahogyan a költségvetési egyensúlyért".
Felidézte, hogy Madridban 30 fiatallal találkozott, akiknek nem volt állása. Elmesélte, hogy egyikük, aki építész és pszichológus diplomával is rendelkezett, mégsem talált állás, úgy döntött, Latin-Amerikában próbál szerencsét. Hol a pénz, amit rám költenek, amikor a bankokra annyi pénzt fordítottak? - kérdezte Martin Schulztól az állástalan fiatal nő az EP-elnök elbeszélése szerint.
"Mi vagyunk a leggazdagabb kontinens, hogyan engedhetjük meg, hogy a legtehetségesebb fiataljaink elvándoroljanak?" - tette fel a konferencián a kérdést Schulz.

A politikus szerint az Európai Unió csak annyira lehet erős, amennyire a tagállamok engedik, mert "nem az Unió alapította Németországot és Franciaországot", hanem fordítva, ezért rajtuk múlik, mennyire lehet erős Európa.
A Job4Europe konferenciát több uniós politikus és szakember is az Európai Bizottság idei legfontosabb eseményének nevezte, mert 2008 óta a munkanélküliség 7-ről 10,4 százalékra emelkedett az Európai Unióban, az eurózónában pedig jelenleg 11,2 százalék az állástalanok aránya. Ez uniós szinten 25, az eurózónában 18 millió munkanélkülit jelent, ami a bizottság szerint a közép és hosszú távú stabilitást is fenyegeti. A bizottság közleménye ismerteti, hogy 2011-ben 10 millió fölé emelkedett a tartósan munkanélküliek száma és 116 millió embert fenyeget a szegénység vagy a társadalomból való kiszorulás veszélye.

A munkahelyteremtés kulcskérdés, dinamikus európai munkaerőpiacra van szükség, a foglalkoztatáspolitikának pedig helyet kell kapnia az uniós irányítás szintjén, hogy a szociális és foglalkoztatási kérdések ne szorulhassanak háttérbe a gazdasági szempontokkal szemben - állapítja meg elemzésében az Európai Bizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!