Külföld

2012.09.12. 12:49

Sikertelen kényszerleszállás egy kamcsatkai vulkánon, többen meghaltak

Sikertelen kényszerleszállást hajtott végre egy An-28-as repülőgép Kamcsatkán, a balesetben tízen meghaltak - közölte a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának regionális központja.

MTI

A Petropavlovszk-Kamcsatszkijból Palanába tartó An-28-as típusú repülőgép a célállomástól mintegy tíz kilométerre hajtott végre kényszerleszállást. A pilóták a Pjatyibratka vulkán oldalán, 900 méteres magasságban próbálták biztonságban letenni a gépet egy törpefenyőerdőben.

A távol-keleti orosz félszigeten közlekedő, menetrendszerű járaton 12 utas és a személyzet két tagja tartózkodott. A helyszínre érkező mentőalakulatok kilenc holttestet találtak, de később egy négyéves kislány is belehalt a sérüléseibe. A négy túlélőből egy 13 éves fiúnak nagyon súlyos az állapota, kómában van.

A balesetben meghalt pilóták tapasztalt szakemberek voltak - közölte az orosz távol-keleti régió közlekedésfelügyeleti hatóságának munkatársa. A feltételezések szerint a rossz időjárási és látási viszonyok is okozhatták az AN-28-asrepülőgép katasztrófáját, de nem zárják ki a műszaki problémát sem.

Vlagyimir Iljuhin, Kamcsatka terület kormányzója a légi baleset miatt csütörtökre gyásznapot hirdetett.

Az An-28-as a kijevi Antonov tervezőiroda két hajtóműves, légcsavaros gázturbinával felszerelt, könnyű, személyszállításra alkalmas repülőgépe.

Sorozatgyártása 1975-ben kezdődött el a Szovjetunióban, majd 1978-tól Lengyelországban, a WSK-PZL-Milecec repülőgépgyárban folytatódott. 1992-ig 191 darabot gyártottak le belőle. Eddig 25 An-28-as zuhant le.

Oroszországban gyakoriak a légi balesetek. 2011 szeptember 7- én Jaroszlavl város teljes jégkorongcsapatával a fedélzetén zuhant le felszállás közben egy Jak-42-esrepülőgép. A vizsgálat szerint a 44 ember halálát követelő baleset oka a pilóták felkészületlensége volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!