Külföld

2012.10.17. 05:12

Nemi erőszak gyanújával vettek őrizetbe két amerikai katonát Japánban

Nemi erőszak gyanújával vettek őrizetbe két amerikai katonát Okinaván, ami tovább élezheti a feszültséget a helyi lakosság és az amerikai hadsereg között a Pentagon egyik legfőbb kelet-ázsiai bázisának számító dél-japán szigeten.

MTI

Japán sajtóértesülések szerint a haditengerészet kötelékébe tartozó 23 éves katonák egyike beismerte tettét, a másik viszont tagadta, hogy nemi erőszakot követett volna el.
Az incidens nem sokkal azután történt, hogy Okinaván százezres tüntetést tartottak az Osprey amerikai katonai repülőgépek odatelepítése ellen, illetve a Futenma amerikai légi támaszpont felszámolását követelve.
    
A Futenmával kapcsolatos huzavona gyökerei 1995-ig, egy szintén az amerikai katonák által elkövetett nemi erőszakig nyúlnak vissza. Akkor három katona erőszakolt meg egy 12 éves okinavai lányt. Az esetet követően Tokió és Washington az amerikai haderő okinavai jelenlétének csökkentéséről állapodott meg, a tervet azonban a mai napig nem hajtották végre.
Japán legdélebbi prefektúrája ad otthont a szigetországban állomásozó 47 ezer amerikai katona felének. Az 1945 és 1972 között amerikai fennhatósága alatt álló Okanava-sziget területének 18 százalékát amerikai katonai létesítmények foglalják el.
    
Megfigyelők szerint az incidens újabb lökést adhat az amerikai katonai jelenlét miatti népharagnak, mivel a korábbi hasonló bűnesetek jelentős tiltakozó megmozdulásokhoz vezettek.
A sziget lakói a katonák erőszakos tettei mellett arra panaszkodnak, hogy a bázisok zajosak, szennyezik a környezetet, illetve veszélyesek is, miután a leszállópályák javarészt sűrűn lakott területek közelében találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!