Külföld

2012.11.04. 23:16

Sandy hurrikán: szükségszállásokat keresnek a viharkárosultaknak

Az amerikai kormány lakásokat és szállodai férőhelyeket keres az Sandy "szupervihar" következtében hajléktalanná vált emberek számára - jelentette be vasárnap Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter.

MTI

Michael Bloomberg New York-i polgármester a nap folyamán korábban azt közölte, hogy a metropoliszban mintegy 40 ezer embernek van szüksége ideiglenes szállásra. A probléma sürgető megoldást igényel, mert a hőmérséklet fagypont közelébe csökkent.

Arról, hogy New Jerseyben hány embernek lehet szüksége menedékre, sem Napolitano, sem az állam kormányzója, Chris Christie nem közölt adatokat.

A természeti csapás halálos áldozatainak száma vasárnapra 112-re emelkedett az Egyesült Államokban. Az ország északkeleti partvidékén 1,9 millió fogyasztó még mindig nélkülözte az áramellátást.

New York City környékén szombatról vasárnapra 38-ról 27 százalékra csökkent a még mindig nem üzemelő benzinkutaknak aránya, ám a töltőállomások előtt még mindig hosszú sorok állnak. A New York-i kikötőben horgonyzó négy üzemanyag-szállító tanker közül vasárnap egynek megengedték, hogy az Arthur Kill csatornán felhajózzon egy New Jersey állambeli terminálhoz. A vihar óta ez első ízben fordult elő.

Mintegy ezren azon futók közül, akik részt vettek volna a Bloomberg polgármester által lemondott vasárnapi New York-i maratonon, a nap folyamán felkeresték a súlyos viharkárokat elszenvedett Staten Islandet, ahol élelmiszert és segélycsomagokat osztottak szét rászorulók között. A sportolók közül többen részt vettek a romeltakarításban. A manhattani Central Parkban, ahol a verseny finise lett volna, a futók gyűjtést rendeztek a károsultak javára.

A választási helyszínnek eredetileg kijelölt épületekben keletkezett károk miatt New Yorkban 143 ezer ember számára kellett új szavazóhelyiségeket kijelölni a keddi választások alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!