Külföld

2014.07.10. 20:19

Magyarok is rástartoltak az osztrák lottó nyereményére

Több mint 9,5 millió euró (2,8 milliárd forint) volt az osztrák lottó főnyereménye szerdán, négyen osztoztak rajta.

Török Tibor

Az összeg nem csak az osztrákok fantáziáját mozgatta meg, sok magyar is vásárolt szelvényt. A hazai hatos lottóhoz hasonló játékban hetente kétszer tartanak sorsolást, öt hete nem vitték el a főnyereményt, szerdán négyen (csaknem 2,4 millió eurót kasszírozva) is eltalálták a helyes számsort.

– Ha többszörös halmozódás van – válaszolta érdeklődésünkre Günter Engelhart a Casino Austria és az Österreichische Lotterien kommunikációs részlegének vezetője -, akkor általában kétszer annyi játékot adnak fel ügyfeleink. Egy átlagos húzásra körülbelül 4,5 millió tipp érkezik, ekkora nyereménynél a duplájával kalkuláltunk, azonban a 8,8 milliós eurós összeg lázba hozta a tippelőket, összesen 14 millió mezővel próbálkoztak. A jackpot végül 9,5 millió euró lett, ezen négyen osztoztak. A nyertes szelvényeket Salzburgban, Alsó- illetve Felső-Ausztriában és Bécsben adták fel.

– Természetesen vannak külföldi játékosaink – mondta a kommunikációs szakember –, sőt, akadt olyan is, aki megütötte a hatos találatot, igaz, akkor éppen nem volt halmozódás. Ahogy más országokban, úgy Ausztriában is a játékszervező állja az adóterheket, azaz a nyertes nettó nyereményt kap. Hogy az esetleges külföldi nyertesnek hazájában kell-e még adót fizetnie, az mindig az adott ország jogi szabályozásától függ. A társaságunk a pénzt mindig átutalással fizeti ki, a nyeremény nem vehető fel készpénzben.
A magyar szabályozás nem egyértelmű, hogy a nyertesnek kell-e itthon adóznia, Az általunk megkérdezett könyvelő kérésünkre utánanézett a kérdésnek.

– Elsőre egyértelműnek látszott, hogy a kettős adóztatás miatt csak bevallási kötelezettsége van a nyertesnek, azonban egy adózási szakportálon talált anyag szerint a külföldi lottónyermény Magyaroszágon egyéb jövedelemnek számít és 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás fizetendő utána a bruttó összegből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!