Külföld

2014.08.27. 13:18

Hétfőn várható az osztrák kormány átalakítása az államfő szerint

Hétfőn várható az osztrák kormány átalakítása, amelyet Michael Spindelegger alkancellár lemondása és az Osztrák Szociáldemokrata Pártnál (SPÖ) egy halálesetet követően tervezett személycserék is indokolnak - jelentette az APA osztrák hírügynökség szerdán.

A szövetségi kormány nagy átalakítás előtt áll, mert mindkét koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) is hétfőn mutatja be jelöltjeit a megüresedett posztokra - mondta az államfő.

Az SPÖ a hét elején jelentette be, hogy a házelnöki tisztségre a nemrégiben elhunyt Barbara Prammer helyett Doris Burest, az eddigi közlekedésügyi minisztert, a közlekedésügyi tárca élére pedig a korábban az egészségügyi minisztériumban dolgozó Alois Stögert jelöli. Reinhold Mitterlehner, az ÖVP új elnöke szintén hétfőn ígérte megnevezni a pénzügyminiszteri poszt új várományosát, aki a kedden lemondott Michael Spindelegger utódja lehet.

Spindelegger egyúttal a kisebbik kormánypárt, az ÖVP elnökének tisztségét és ezzel az alkancellári posztot is betöltötte.

Az osztrák államfő szerint a Michael Spindelegger lemondásával kialakult helyzet nem ad okot aggodalomra és nem veszélyezteti Ausztria politikai stabilitását. "A következő három évet ma sokkal optimistábban látom, mint akár egy héttel ezelőtt" - fogalmazott az államfő. Értékelése szerint a mostani kormányátalakítás esély a megújulásra. Fischer kijelentette: új választások kiírására nincsen szükség, aki mégis erről beszél, az képtelen az együttműködésre.

Heinz Fischer egyúttal üdvözölte, hogy Reinhold Mitterlehner lesz az új alkancellár. Mint mondta, szakmailag felkészültnek és együttműködésre kész politikusnak tartja. A távozó pénzügyminisztert méltatva elmondta: tiszteletreméltónak tartja, hogy nem kezdett el "lavírozni" és áthárítani másra a felelősséget.

A szövetségi elnök hozzátette: azt kezdettől nem helyeselte, hogy Spindelegger pénzügyminiszter és pártelnök is volt egy személyben. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy egy pártvezető nem vállalhat semmilyen más funkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!