Külföld

2015.01.09. 19:06

A párizsi túszdráma helyszínéhez közel lakik Fehér Renátó szombathelyi költő

Fehér Renátó szombathelyi költő fél éve él Párizsban, a doktori disszertációját írja, könyvtári kutatásokat is végez. Pár száz méterre lakik attól a metrómegállótól, ahol az újabb terrorakció, a pénteki túszejtés történt.

Merklin Tímea

Amint arról már hírt adtunk, szerdán fegyveresek támadták meg a Charlie Hebdo című francia szatírikus hetilap székházát Párizsban. A lövöldözésben meghalt tíz újságíró és két rendőr, további nyolc ember megsérült. Csütörtök reggel újabb lövöldözés tört ki Párizs déli részén, egy rendőr meghalt, egy megsérült. Hajsza indult a tettesek után, hajnalban felfüggesztették, pénteken reggel újra indult a keresés. Üldözőbe vették a szerkesztőség elleni merénylettel gyanúsítható Kouachi fivéreket, akik egy szürke Peugeot-val menekültek. Kora délután túszdráma alakult ki egy kóser boltban a Porte de Vincennes metrómegállónál. A túszok közül többen meghaltak. Végül meghalt a túszejtő is.

Kapcsolatba léptünk Renátóval: mit tud a terrorcselekményről? Követi-e az eseményeket? Honnan? Hogy tud biztonságban maradni? - kérdeztük tőle. Kevéssel 19 óra előtt azt írta:

- Mostanra véget ért a túszdráma a kóserboltnál is, néhány száz méterre volt a helytől, ahol lakunk. Noha szirénázva, de már hagyják el a környéket a mentő- és rendőrautók. Lassan, de kezd visszatérni a normál autós forgalom is az utcába. A mai és a tegnapi napot itthon töltöttem, én is főleg a netről tájékozódom.Zavarodottság van bennem, és tele van a fejem, mert egész nap különböző közvetítéseket igyekeztem figyelni arról, hogy mi történik a szomszéd metrómegállónál.

Fotó: Merklin Tímea

- A túszdráma után mit várnak a továbbiakban? Mi lehet még ebből? Mi van a levegőben? - kérdeztük aztán.Renátó 19.30 körül azt írta:

- Annyi várható, hogy a közvetlen fenyegetettség és feszültség, amit az elmúlt napok eseményei, tehetetlensége és megoldatlansága okozott az mérséklődik. Noha ez a gyász ideje, de mégis megkezdődik az elemzése már a történteknek. Újra szóba fog kerülni sok kérdés az iszlámról, a bevándorlásról, a szólásszabadságról, a fundamentalizmusról, a terrorizmusról. Fokozott részvéttel, nyitottsággal és józansággal, a humanista európai értékek hajlíthatatlan képviseletével kell mindezeket kezelni.

Kapcsolódó cikkünk: Két túszdráma zajlott egyszerre Franciaországban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!