Külföld

2015.08.08. 14:34

Grillezett sáskát evett már? A pinkarockereknek ez is bejött a világsztárok és a szombathelyi bandák mellett

Bildein/Beled – A 30Y busszal érkeztek a magyar pinkarockerek a picture on fesztiválra. Sőt, a 30Y zenekarral! Egy különleges falu különleges fesztiválja világsztárokkal és grillezett sáskával.

Rózsa Melinda

Az „eltérített" szombathelyi helyijárat kora délután érkezett meg az apró osztrák faluba, fedélzetén Beck Zoliékkal, akik végigzenélték az utat. A célállomás pedig nem volt más, mint a „határok nélküli falu", Bildein, magyar nevén Beled, amely közvetlen a határon, Pornóapáti és Szentpéterfa között terül el.

A Szombathelytől húsz kilométerre már 15 éve alakítják át a komplett faluközpontot fesztiválterületté, világsztárokat felvonultatva, a legkülönfélébb zenei stílusokból összemixelve a zenei palettát.

Mindezt úgy, hogy a fesztivál szervezői a falubeliek, vagyis nem profitorientált vállalkozásról van szó. A picture on fesztivál két, közel kétszáz önkéntes által működtetett egyesület közös szervezésében zajló rendezvény, melynek bevétele teljes egészében elsősorban a fesztivál költségeire, valamint egyéb kulturális projektek, mint kisebb zenekarok, elsősorban regionális művészek fellépéseinek, kiállításainak és egyéb kisebb, főként regionális eredetű kulturális projektek támogatására fordítódik. A KuKuK Egyesületnek, melynek nevében is hordozott célja a pinkamedencei kultúra, kommunikáció és művészet támogatása, a regionális kulturális élet ösztönzésére tett erőfeszítéseit, illetve kultúrateremtő tevékenységét az osztrák állam illetve Burgenland tartomány már több különböző módon elismerte, és mind a picture on fesztivál Egyesületet mind pedig a KuKuK Egyesületet állami támogatásra méltónak találta.

Az idei fesztivál már csütörtökön megkezdődött a kempingben, ahol egy mobil színpadon zajlottak a koncertek, köztük a magyar Ozona Mama is fellépett. Az már ugyanis régóta hagyomány a picture on fesztiválon, hogy a nemzetközi húzónevek mellett magyar bandákat is meghívnak. Ennek jegyében az idei programban helyett kapott még nem csak a 30Y, de az Ocho Macho is. A "huppogós" srácok az almáskertben mozgatták meg a közönséget. Ők már nem először jártak itt, egyre népszerűbben Ausztriában is.

A szombati folytatásban többek között Soulfly, Seether és a brit ős-hip-hop legenda, a Stereo MC's szerepel. A pinkarockerek persze nem csak a koncerteken buliznak, hiszen a falu határában folyó Pinka partján kialakítottak egy strandot, ahol már kora reggel nagyot csobbantak a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!