Külföld

2016.01.25. 10:27

Sok halálos áldozatot követel a szokatlan hideg Tajvanon

Legalább 52 halálos áldozata van a rendkívüli időjárásnak az alapvetően trópusi, illetve szubtrópusi klímájú Tajvanon, miután a helyieknek a sziget történelmének egyik leghidegebb időszakát kellett elviselniük az elmúlt napokban - számolt be róla a helyi média hétfőn.

Trebitsch Péter/MTI

A déli Kaohsziung városban péntek óta 16 embert vittek kórházba, de egyikük sem volt már életben, mire beértek a sürgősségi osztályra.

A 65 és 93 év közötti tajvaniaknál túlnyomó részénél váratlan szív- és érrendszeri problémákat idézett elő a hirtelen lehűlés. Feltételezések szerint a szintén déli Pingtung megyében további hat ember halálában játszott szerepet a szokatlan hideg.

Az északi Tajpejben, Új Tajpejben és Taojüanban 36 halálesetet írnak az időjárás számlájára. Az orvosok egy részüknél kihűlést állapítottak meg. Vasárnapra Tajvan északi részén 4 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet.

A tajvani hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, hogy rosszullét esetén azonnal hívják a mentőket, ne próbáljanak maguk a kórházba jutni. Az időseknek azt javasolták, hogy maradjanak a meleg lakásban.

Kína nagyobb részét 30 év leghidegebb frontja terítette be, Pekingben mínusz 17 Celsius-fokot is mértek, ami a szélnek köszönhetően még tíz fokkal hidegebb lehetett érezni. A közlekedésben több helyen voltak fennakadások, csak Csungkingban egy nap légi járatok százait kellett törölni, és csaknem 180 repülőgép indult jelentős késéssel.

A hideg egész Dél-Kínát, Kuangtung tartományt és Hongkong térségét is meglepetésként érte, hiszen ezeken a vidékeken ritkán fejezik ki egy számjeggyel a levegő hőmérsékletét. Ennek megfelelően az ott élők többnyire nincsenek is berendezkedve fűtésre, vagy hó eltakarítására.

Az ország különböző részeiből számoltak be súlyos, elsősorban a mezőgazdaságot ért károkról. A keleti Csöcsiang tartományban például vasárnap kora délutánig 380 millió jüan (16,7 milliárd forint) veszteséget jelentettek. Itt 75 ezer hektáron szenvedte meg a termény a fagyos időjárást.

Kuangtungban és Csunkingban évtizedek óta először esett hó, Kantonban utoljára 1967-ben jegyeztek fel havazást. A lakosok nagy része mindezt örömmel fogadta, az emberek elözönlötték az utcákat, tereket, hógolyóztak, hóembereket építettek és számtalan fényképpel árasztották el a közösségi médiát.

A kialakult helyzetben ugyanakkor ismét vita kerekedett arról, hogy szükség lenne-e a Jangce-folyótól délre eső országrészben is központi fűtési rendszer kiépítésére. A sajtóban megszólalt szakértők szerint azonban ez még elhamarkodott lépés lenne. Úgy vélték, a kérdést akkor lehet majd ismét komolyan elővenni, amikor biztosítható lesz a környezetkímélő új energiával történő fűtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!