Külföld

2017.08.21. 15:52

Önkéntes katonai kiképzés a lengyel felsőoktatásban

VARSÓ-Önkéntes és díjmentes katonai kiképzést vezetnek be az új tanévtől egyes lengyel felsőoktatási intézményekben annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet az illetékes tárcák kötöttek Varsóban hétfőn.

Az MTI információi szerint a 30 tanórás elméleti és 22 órás gyakorlati kiképzésben a 2017/2018-as tanévben mintegy 10 ezer hallgató vehet részt. A kísérleti program költségeit - több mint 200 millió zlotyt (mintegy 14,2 milliárd forintot) - nagyrészt a lengyel nemzetvédelmi tárca fedezi, kisebb részét a tudományos és felsőoktatási minisztérium vállalja.

Fotó: Illusztráció

A programot csak azokban a felsőoktatási intézményekben valósítják meg, amelyek vezetése beleegyezik a részvételbe. A szintén önkéntesen jelentkező hallgatók - férfiak és nők egyaránt - a kurzus után sorkatonai esküt tehetnek.
A lengyel nemzetvédelmi tárca a tartalékosok erőteljesebb utánpótlását reméli a programtól. A minisztérium által a nyári szünet előtt készített felmérés szerint az egyetemi és főiskolai hallgatók közel 45 százaléka kész részt venni ilyen kiképzésben.

Fotó: Illusztráció

A hétfőn aláírt megállapodás értelmében 2018-tól önkéntes tiszti és altiszti képzést is indítanának a nem katonai felsőoktatási intézményekben.
Lengyelországban 2009-ben megszüntették az általános hadkötelezettséget, előtte fokozatosan megszűnt a férfi hallgatók kötelező katonai kiképzése az egyetemeken.
A honvédelmi kiképzéshez középiskolai szinten is visszatérnek, kísérleti jelleggel 250 iskolában már bevezették a védelmi képzés elemeit tartalmazó programot. A rendszerváltás után megszüntetett középiskolai honvédelmi oktatást a tervek szerint 2019-re állítják vissza teljes körűen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!