Külföld

2012.04.04. 15:17

5,9 milliárd forint egy vázáért

A várt ár csaknem háromszorosáért, 5,9 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el a Sotheby's hongkongi aukcióján egy ezer évvel ezelőtt kínai császári kemencében égetett igen ritka kerámia.

MTI/AFP

A kisebb tálka virágalakú, széleit hat helyen "csípték be", hogy a tál pereme virágszirmokat rajzoljon ki. Az ezeréves kerámia a Szung-dinasztia idejéből, azaz a 960 és 1127 közötti időszakból maradt fenn. Úgynevezett Zsu-kerámiáról van szó, amely a legritkább Kínában. A Zsu (Ru) egyike volt annak az öt nagy műhelynek, amely a Szung-uralom alatt működött.

A Zsu-kerámiákból becslések szerint már csak 79 eredeti van az egész világon, a darabok többségét múzeumokban őrzik. Mindössze hat példány van magángyűjtők kezén.

A tálat megvásárló vevő névtelenségbe burkolózott a hongkongi aukción.

A hongkongi dollárban 208 millióért elkelt darab új rekordot hozott: soha még ilyen összeget nem adtak Zsung-dinasztiabeli kerámiáért. A 15 perces "lázas" licitben nyolcan tettek ajánlatot a ritkaságra.

Az utóbbi harminc évben ez volt az első alkalom, hogy a Sotheby's ilyen ritka kerámiát kínál árverésre.

A ritkaság mellett más értékes darabokra is lecsaphattak a vevők, többek közt egy nagyméretű kék-fehér tányérra a Ming-dinasztia korából (1368-1644) és egy sárkánymotívumokkal díszített tálra Hszüan-tö császár uralkodása (1426-1435) idejéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!