Külföld

2012.07.30. 04:21

A bizonyos plusz egy ember

A Traian Basescu leváltásáról kiírt hétvégi romániai népszavazásra utalva jó döntés meghozatalára, lényegében távolmaradásra biztatta Románia magyar polgárait szombaton Tusnádfürdőn Orbán Viktor.

Klecska Ernő

A tét nagy, hiszen a szomszéd országban, ahol a legutóbbi választásokon a Fidesz-közeli képződményeket messze előző RMDSZ a részvételre buzdított, mennie kell az államfőnek, ha legalább a választók fele – plusz egy ember – az urnák elé járul. Basescut a román parlament függesztette fel, arra hivatkozva, hogy súlyosan megsértette az alkotmányt. Az ottani törvények szerint népszavazást kell tartani, ahol a választóknak arra a kérdésre kell válaszolniuk igennel vagy nemmel, hogy egyetértenek-e leváltásával. A Romániát jelenleg kormányzó, a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Konzervatív Párt alkotta Szociál-liberális Szövetségnek az EU prominensei sok rossz pontot kiosztottak, mondván: a magyar mintát követik. És ezért nagy a tét! Most már nem is az a kérdés, hogy a magyar belpolitika beavatkozik-e romániai eseményekbe, hanem az: egy, pártszínektől független „brancsként” tekintenek- e ránk a világban?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!