Külföld

2010.02.18. 12:53

A dubaji rendőrfőnök szerint a Moszad gyilkolt

Az izraeli hírszerzés, a Moszad vezetője, Méir Dagan nem lát okot arra, hogy lemondjon a Hamász radikális palesztin szervezet egyik katonai vezetőjének dubaji meggyilkolásával összefüggésben, és valószínű, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő sem fogja erre kérni - mondta csütörtökön a hírszerzőfőnök egyik bizalmasa. A dubaji rendőrfőnök kijelentette: csaknem bizonyos, hogy a Moszad áll a gyilkosság mögött.

MTI

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai megnevezték Mahmúd al-Mabhúh feltételezett gyilkosait, és állításuk szerint több olyan személy van köztük, aki Izraelbe bevándorolt európaiak másolt útlevelét birtokolta. Izrael mindeddig nem reagált a vele kapcsolatos állításokra az ügyben. Egyes izraeli szakértők szerint Mabhúhot - aki a Hamász egyik katonai parancsnoka volt - a Moszad módszerével ölték meg, és várható, hogy az ügyben kitör egy okmányhamisítási botrány is, amiatt pedig Dagan lemondásra kényszerülhet.
   
A nyilatkozó hangoztatta, hogy Dagan lemondása egyenlő lenne a felelősség vállalásával. A szállodai szobában, amelyben a gyilkosok Mabhúhhal végeztek, a rendőrök olyan körülményeket találtak, mintha természetes halállal halt volna meg. Halálának igazi okára csak egy héttel később jöttek rá, miután a dubaji hatóságok a Hamász sürgetésére vizsgálatot indítottak az ügyben.
   
Dzahi Halfán dubaji rendőrfőnököt idézte csütörtökön az emírségek The National című lapjának internetes változata, miszerint "kilencvenkilenc, ha nem száz százalék, hogy a Moszad áll a gyilkosság mögött".
   
Dagan nyugalmazott tábornokot 2002-ben nevezték ki a Moszad élére azzal a megbízatással, hogy külföldön vegye fel a harcot Izrael ellenségeivel szemben. Az egymás követő kormányfőktől rendre bizalmat kapott, és már nyolc éve tölti be a tisztséget, ami szokatlanul hosszú időnek számít ezen a poszton.
   
A Moszad vezetőjének sikere az egyéb műveletekben - főleg azokban, amelyek éppen folynak - a Hamász, a Hezbollah libanoni síita szervezet, valamint Szíria és Irán ellen többet nyom a latban annál, semmint hogy Netanjahu hagyná őt lemondani. Itt nemzeti érdekekről van szó - tette hozzá a hírszerző bizalmasa.
   
A dubaji rendőrfőnök egy lapinterjúban azt mondta, hogy a gyilkosok által használt európai útlevelek eredetiek voltak. A dubaji határőröket európai biztonsági szakértők is oktatták útlevélvizsgálatból. A határőrök a tőlük tanult vizsgálati módszereket alkalmazták a repülőtéren a gyanúsítottakkal szemben érkezésükkor, és nem látták jelét annak, hogy útleveleik hamisak lettek volna - mondta Dzahi Halfán tábornok az al-Baján című hivatalos dubaji lapnak adott nyilatkozatában.
   
Az emírségek hivatalos forrása szerint a gyilkossággal kapcsolatban gyanúsítottak listája már legalább 18 nevet tartalmaz, ezek közül 11-et fényképükkel együtt már korábban nyilvánosságra hoztak, két palesztin letartóztatásban van, és további öt személlyel bővült a lista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!