Külföld

2015.01.02. 10:00

A Fény Évét éljük az idén

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és az UNESCO 2015-öt a Fény Évének nyilvánította. Ezzel próbálja ráirányítani az emberiség figyelmét arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény az életünkben. A hozzá kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat kezdeményezte.

Némethy Mária

A fény fontos része az emberi életnek. Gondoljunk bele: mi lenne, ha nem lenne fény? Hozzájuthatunk természetes, éltető napsütés útján, és mesterséges módon, azaz különböző égők, izzók, világítástechnikák révén. Elengedhetetlen például, hogy a világítás jól működjön éjszaka az utcákon, közutakon, otthon.

Nagyon sokat kellene tanulnunk ebben az évben a fényről. A Napról, a Naprendszer központi csillagáról például azt, hogy a Földtől körülbelül 150 millió kilométer távolságra van, ami fénysebességgel mérve 8,3 perc. A Nap tartalmazza a Naprendszer anyagának 99,8 százalékát, átmérője 109 földátmérő.

Ami a mesterséges fényeket illeti, abban csúcsnak számít a sivatag közepén létrehozott város, Las Vegas. Ez még az űrből nézve is a legfényesebb város a világon. Sokak szerint giccses, mások imádják, ízlések és pofonok...Párizs, amit szokás „a fények városának" nevezni, viszont erősen megkopott. Egy rendelet szerint 2013-tól ugyanis nem maradhatnak égve éjszakára a francia kirakatok lámpái. Párizsban is csak néhány turisztikailag jelentős övezet képez kivételt, így a Champs-Elysées, a Montmartre boltjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!