Külföld

2011.04.27. 15:08

A fukusimai válság egy 1988-as képregényben

Japánban, a képregények egyik fellegvárában senki sem rajzol mangát a márciusi erős földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőműben zajló válságról, mert már több mint húsz éve létezik: 1988-ban Jamagisi Rjoko vetette papírra.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Megjelenésekor 70 példányban fogyott el, most viszont már több mint 200 ezren olvasták a világhálón. A távol-keleti országban - Godzilla hazájában - az elképzelhető összes katasztrófát megrajzolták már, a szigetet elöntő óriáshullám - amelyhez hasonló a földrengés keltette szökőár alkalmával is pusztított - például évszázadok óta vissza-visszatérő motívuma a japán művészetnek. 

A fukusimai katasztrófáról szóló képregénykötet 46 oldalas, címe pedig Phaethon - írta meg internetes kiadásában az El País című spanyol napilap (www.elpais.com). A görög mitológiában Phaetón a napisten, Héliosz fia, aki egy alkalommal apja napszekerét vezetve elvesztette uralmát afölött, és veszélybe sodorta a Földet. Zeusznak sikerült megóvnia a bolygót, de villámaival agyonsújtotta az ifjút. A képregény egyértelműen atomenergia-ellenes, és arrogáns lényként ábrázolja az embereket, mert azt hiszik, uralkodni tudnak egy ilyen energiaforrás felett.

Az 1947-ben született Jamagisi a japán mangák egyik úttörője, aki nemrég nyilvánosságra hozott emailüzenetében úgy fogalmazott, az 1986-os csernobili atomkatasztrófa ihlette képregényét. Arra a kérdésre, hogy gondolta-e valaha, hogy hasonló válság támadhat Japánban is, azt válaszolta: "Gondoltam rá, de sosem képzeltem volna, és amikor megtörtént pánikba estem".

 A művésznő megjegyezte, úgy látja, képregényének üzenete semmire sem szolgált. "Nagyon szomorú voltam" - jegyezte meg.

  A baleset után Jamagisi felhívta szerkesztőjét és arra kérte, tegyék ingyenesen elérhetővé az interneten a mangát. A műfaj "klasszikusának számít, megtalálható az üzletekben is, de arra kért, tegyük közzé, hogy több emberhez eljusson" - mondta Kitagava Tacuja szerkesztő. A világhálón azóta már több mint 200 ezren lapozták végig a fekete-fehér kockákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!