Külföld

2015.02.05. 10:39

A gyertya értük égett szerdán este - romagyilkosság Oberwartban

Oberwart (Felsőőr) - Az 1995-ben Oberwartban (Felsőőrön) elkövetett politikai indíttatású támadás volt a legsúlyosabb az ország második világháború utáni történetében. Erre emlékeztek szerdán este Felsőőrön.

Némethy Mária

Húsz évvel ezelőtt az újságok címlapjára került a burgenlandi városka, Oberwart (Felsőőr). Merénylet történt. Politikai indíttatású támadás, amely legsúlyosabb volt Ausztria második világháború utáni történetében.

1995. február 5-én éjjel négy roma származású fiatal körjáratra indult Felsőőr roma telepén, mert gyanús zajt hallottak.  Eközben egy, a településnév táblára erősített, „Romák, vissza Indiába" feliratú műanyagtáblára lettek figyelmesek. Miközben le akarták venni ezt a táblát, egy mögé rejtett csőbomba gyújtószerkezete működésbe lépett.  A felsőőriek közül többen  23:45-kor egy tompa durranásra riadtak. Josef Simon (ötgyerekes családapa), Peter Sarközi, Karl Horvath és fiatalabb testvére, Erwin azonnal életüket vesztették.

A tettest, Franz Fuchsot 1999-ben életfogytig tartó börtönre és elmegyógyintézeti kezelésre ítélték. A férfi 1993 és 1997 között Bajuvár Felszabadító Hadsereg néven számtalan, részben rasszista üzenetekkel ellátott levél- és csőbombát készített. Merényleteinek a négy halálos áldozat mellett 15 sebesültje volt.

Szerdán este Oberwartban gyertyagyújtással, beszédekkel emlékeztek a romagyilkosság áldozataira.

Heinz Fischer osztrák államfő és Hans Niessel burgenlandi tartományfőnök is párhuzamot vont a náci időkben történtekkel. A négy fiatalnak ezért kellett meghalnia, ami miatt elődeik odavesztek a koncentrációs táborokban: mert romák voltak. Heinz Fischer arról is szólt, hogy nyomokban ma is van még rasszizmus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!