Külföld

2010.09.22. 13:46

A holokauszt-tagadó brit történész Lengyelországban egykori náci haláltáborokat keres fel

Lengyelországban tartózkodik a brit holokauszt-tagadó történész, David Irving, aki második világháborús emlékhelyeket, többek közt haláltáborokat keres fel - vált ismertté kedden Varsóban.

MTI

A Gazeta Wyborcza lengyel napilapnak nyilatkozva kijelentette: nem tart attól, hogy útja tiltakozást vált ki. "Lengyelország jogállam, és mindenkinek joga van odalátogatni".  Mindehhez hozzáfűzte,  hogy "úgysem találnának rá, mert inkognitóban utazik".

Irving nem akarta elárulni, hol tartózkodik csoportjával, amely szavai szerint "komoly személyekből" áll.

"Különféle helyeket tekintünk meg, amelyeknek közük van a náci népirtáshoz. Kifizették az utamat, és nem akarom, hogy zaklassák őket" - mondta Irving, utalva a látogatást szervező személyekre, akiket "történelemkedvelőknek" nevezett.

A brit történész honlapján lévő egyik bejegyzésből vélelmezhető, hogy Irving már hétfőn Krakkóban volt és készült az egykori koncentrációs tábor,  Auschwitz, felkeresésére.

A csoportos utazást ismertető füzetéből az derült ki, hogy felkeresik Wolfsschanzét, Hitler egyik főhadiszállását, ahol "a német hadsereg árulói" merényletet kíséreltek meg ellene 1944-ben.

Rasszizmus-ellenes brit és lengyel csoportok felszólították Londont és Varsót: akadályozzák meg, hogy Irving elutazzon Treblinkába, ahol az egykori náci haláltáborban több mint 800 ezer embert, többségükben zsidókat gyilkoltak meg.

A füzet egy "igazi haláltábor opciós körútjaként" utalt Treblinkára, és kilátásba helyezte, hogy "igazi történészek tartanak előadásokat". Az út mintegy 2000 euróba (560 ezer forint) került.

Sajtójelentések szerint az utat figyelemmel kíséri a lengyel titkosszolgálat, az ABW és a Nemzeti Történelmi Intézet. Amennyiben Irving kétségbe vonna  köztudomású tényeket a holokausztról, akkor feljelentéssel kell számolnia. A holokauszt tagadását Lengyelországban három évig terjedhető börtönnel büntetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!