Külföld

2009.10.08. 12:37

A kisebbségekről és az energiapolitikáról tárgyalt Sólyom Szlovéniában

A szlovéniai magyar, illetve magyarországi szlovén kisebbség helyzetéről, a két ország villany- és gázvezetékeinek összekapcsolásáról, valamint a környezetvédelemről tárgyalt a szlovén és a magyar államfő csütörtökön a szlovéniai Brdóban.

MTI

Sólyom László és Danilo Türk a közös sajtótájékoztatón a kisebbségek kapcsán hangsúlyozták, hogy szükség van a határ menti területek fejlesztésére.

A magyar államfő szlovén kollégája meghívására csütörtökön érkezett kétnapos állami látogatásra Szlovéniába. Sólyom László a brdói várban előbb négyszemközti megbeszélést folytatott Danilo Türkkel, majd a két államfő plenáris tárgyaláson vett részt.
   
A sajtótájékoztatón Sólyom elmondta, hogy már a gazdasági válság utáni időszakra tekintve több üzletet is felvázolt. Példaként említette a Magyar Telekom és a Mol befektetési lehetőségeinek vizsgálatát. Elmondta, hogy szóba került a két ország villany- és gázvezetékei összekapcsolásának lehetősége is.

A kisebbségek kapcsán kiemelte, hogy a 6 és fél ezer szlovéniai magyar ugyanolyan fontos az anyaország számára, mint a másfél millió Erdélyben élő honfitársunk. Leszögezte, hogy a 3-4 ezer hazai szlovén Magyarország kultúráját gazdagítja.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kisebbségek kollektív jogainak elismerésére vonatkozó szerződés közös elvi alapot jelent a két ország számára, és ez  Magyarország számára más, ezeket a jogokat el nem ismerő országokkal szemben is rendkívül fontos hivatkozási alap.
   
Problémaként említette, hogy nem épült meg az összekötő út két szlovénok lakta magyarországi falu, Kétvölgy és Felsőszölnök között. Kijelentette, ha azt akarják, hogy mindkét országban továbbra is lakóhelyén maradjon és virágozzon a két nemzetiség, akkor az uniós forrásokat is igénybe véve szükség van a határ menti területek fejlesztésére.
   
Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletét a magyar alkotmány nem írja elő, az csak képviseletet említ, amit Magyarországon a kisebbségi önkormányzatok felállításával oldottak meg, de ennek ellenére ő személyesen támogatja ezt a kezdeményezést. Közölte, hogy az ügyben a nemzetiségi ombudsman törvénytervezetet nyújtott be a parlamentnek, és a kormányzat is készített egy javaslatot.
   
Türk azt emelte ki, hogy a két ország gazdasági és politikai kapcsolatai kiválóak, és a politikai viszonyokat nem terheli nyitott kérdés.
Szintén kiemelte, hogy mindkét ország elfogadta a kisebbségek kollektív jogait biztosító szerződést. Mint mondta, Szlovénia szeretné elérni, hogy megerősödjön a szlovén kisebbség magyarországi pénzügyi finanszírozása.
   
Mindketten reményüket fejezték ki, hogy a vegyes bizottsági ülések és a közös kormányülés hozzájárul majd a fennálló problémák gyors megoldásához.
   
Az MTI kérdésére, hogy Szlovénia támogatja-e Horvátország uniós csatlakozását, Türk határozott igennel felelt.

Nádasdi Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!