Külföld

2011.09.08. 18:30

A NATO elismerte egy afganisztáni BBC-tudósító megölését

Elismerte a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) csütörtökön, hogy egyik katonája még júliusban tévedésből lelőtte a BBC brit televízió egyik szabadúszó tudósítóját.

MTI

Az ISAF közleménye szerint a katona lázadónak nézte a 25 éves Ahmed Omed Khpulwakot, s azt hitte, hogy robbanóanyaggal megrakott mellényt készül felrobbantani. A BBC-tudósító volt a dél-afganisztáni Uruzgán tartomány székhelyén, Tarinkótban július 28-án vívott ötórás tűzpárbaj 21 halálos áldozatának egyike. Az összecsapás azután tört ki, hogy lázadók gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel kormányzati épületek közelében.

Az ISAF közölte, tüzetes vizsgálat után megállapították: a biztonsági erő egyik katonája lázadónak nézte, s úgy vélte, (a tudósító) veszélyt jelent azáltal, hogy éppen robbanóanyaggal megrakott mellényt készül felrobbantani. Az ISAF mindazonáltal hangsúlyozta, a katona a harci szabályzat betartásával és a "körülményeket figyelembe véve ésszerűen" járt el.

A BBC augusztusban kérte fel a NATO-t, hogy folytasson le vizsgálatot az ügyben, miután ellentmondásos információk kerültek napvilágra az újságíró halálának körülményeit illetően.

Khpulwak 2008 májusa óta volt a BBC szabadúszó afganisztáni tudósítója, de dolgozott a Padzsvak afgán hírügynökségnek is. A kabuli kormány ellen fellázadt, vallási fanatikus tálibok a tudósító lelövése után közölték, hogy nem ők felelősek az újságíró haláláért, hanem a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!