Külföld

2011.05.21. 11:25

A palesztinok államuk elismertetését akarják kérni az ENSZ Közgyűlésétől

A palesztinok önálló államuk elismertetését fogják kérni az ENSZ Közgyűlés szeptemberben kezdődő ülésszakán, tekintettel az amerikai közvetítéssel zajló közel-keleti békefolyamat megfeneklésére - közölte szombaton Mahmud Abbász palesztin elnök egyik közeli munkatársa.

MTI

Nabil Saat felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy csatlakozzon azokhoz, akik pártolják az Izrael által megszállt Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is magába foglaló önálló Palesztina állam nemzetközi elismerését.
   
Obama egy csütörtöki beszédében azt mondta, hogy Izraelnek vissza kellene térnie az 1967-es háború előtti határaihoz, ami Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem feladását jelentené. Az elnök ugyanakkor ellenezte, hogy már a világszervezet Közgyűlésének őszi ülésszaka elismerje az önálló palesztin államot.
   
Nabil Abu Rdaina palesztin vezető szerint a palesztinok nem terjesztik be kérésüket az ENSZ Közgyűlésének, ha Izrael leállítja a telepek létesítését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, megteremtve ezzel a kétoldalú tárgyalások folytatásának lehetőségét. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban a héten Washingtonban tárgyalva jelezte, hogy erre nem hajlandó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!