Külföld

2010.12.14. 17:30

A palesztinok tüzet oltani mehetnek Izraelbe, ünnepelni nem

Izraeli biztonsági erők nem engedték be az országba azokat a palesztin tűzoltókat, akiket éppen korábbi segítségük köszönetéül hívtak meg - jelentette be kedden egy izraeli arab képviselő.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az izraeli szervezők lemondták az ünnepséget, mert a múlt heti Carmel-hegyi tűz oltásában segédkező palesztinok közül többeknek megtiltották, hogy átkeljenek a határon. 

Ahmad Tibi, egy izraeli arab parlamenti képviselő elmondta, hogy az ünnepséget azért rendezték volna, hogy méltassák a palesztinok bátorságát, "akik a megszállás ellenére harcba szálltak a lángokkal".

A palesztin tűzoltóság parancsnoka, Ahmed Rizik elmondta: nagyon meglepődtek, amikor a határállomásra érkezve megtudták, hogy tízük közül csak heten léphetik át a határt, jóllehet, a katasztrófa idején mindegyiküket beengedték Izraelbe. "Nincs rá logikus magyarázat, nem tudom, mi volt a kiváltó ok, de sajnos, nem tudtunk beutazni, ezért az eseményt egy későbbi időpontra halasztották" - közölte Rizik.

A Palesztin Hatóság válaszul elmondta, hogy "emberi felelősségvállalásból" küldte a tűzoltókat, és nem tudja megérteni, hogy akik annak idején életüket kockáztatták, most nem léphetnek be Izraelbe.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta az incidenst. Mintegy 20 palesztin tűzoltó vett részt múlt héten a Haifa környéki tüzek oltásában, amelyhez egyébként Izrael nemzetközi segítséget kért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!