Külföld

2012.03.26. 06:10

A pápa hittel küzdene a drogok és a bűnözés ellen

XVI. Benedek pápa arra kérte a mexikóiakat vasárnapi szabadtéri miséjén León városban, hogy hittel küzdjenek a szegénység és a kábítószerrel összefüggő bűnözés ellen.

MTI

A katolikus egyházfő legalább 350 ezer - más források szerint 600 ezer - ember előtt tartotta meg a misét a León peremén lévő hatalmas Bicentenáriumi Parkban, az 1920-as katolikus felkelésre emlékeztető Krisztus király-emlékmű tövében, amely a mexikói kereszténység egyik legjelentősebb szimbóluma. Valószínűleg egész latin-amerikai útján ez lesz majd a legnagyobb tömeget vonzó szertartás.

A tűző napon tartott misén sok hívő tartott a feje fölé napernyőt, vagy sombrerót viselt, és a vendéglátó országnak szóló gesztusként a mexikóiak nemzeti fejfedőjét viselte XVI. Benedek is, amikor pápamobilján az oltárhoz hajtatott.

Az egyházfő homíliájában arra biztatta a mexikóiakat, hogy a szenvedésekkel, nehézségekkel, a mindennapi élet gyarlóságaival való küzdelemhez üresítsék ki szívüket.

A mise kezdetén José Martin Rabago, León érseke azt mondta a pápának: a mexikóiaknak szükségük van a reményről szóló üzenetre, mert "félelemben, kétségek között, szomorúságban élnek a tömeggyilkosságok, az emberrablások, a zsarolás és egyéb bűncselekmények miatt", amelyeknek mind a kábítószer az oka.

A mise után sokan a tömegből elmondták: jóleső érzést okozott nekik, hogy a pápa észleli az ország gondjait, és ez erőt ad nekik a bűnözés, a korrupció és a gazdasági nehézségek ellen folytatott mindennapos küzdelmeikben. Többen egybehangzóan azt mondták: saját maguk is meglepődtek azon, mennyire meghatotta őket közeledésével az egyházfő.

XVI. Benedek első mexikói útján igyekezett eloszlatni azt a gyanút, hogy ő egy távolságtartó, hűvös pápa, aki soha nem tud olyan karizmatikus és közvetlen lenni, mint elődje, az öt mexikói látogatást tevő II. János Pál.  

Az Asszonyok Fehérben kubai ellenzéki szervezet azt kérte, hogy "ha csak egy percig is", de beszélhessenek a pápával hétfőn kezdődő kubai látogatásán. Erről a csoport vezetője, Berta Soler beszélt vasárnap újságíróknak. Kérésükre még nem kaptak választ - tette hozzá.

A Vatikán korábban közölte, hogy nem szerepel az egyházfő kubai látogatásának programjában ellenzékiekkel való találkozó.

Az Emberi Jogok és a Nemzeti Megbékélés Nemzeti Bizottsága nevű kubai ellenzéki csoport állítása szerint a kubai hatóságok az utóbbi négy napban őrizetbe vettek legalább 70 ellenzéki személyiséget, köztük az Asszonyok Fehérben 15 tagját, hogy ne tüntethessenek a pápai látogatás idején, illetve, hogy ne is lehessenek jelen egyik szabadtéri misén sem.

Noha Hugo Chávez Kubában van, és a pápai látogatás idején is ott lesz, a venezuelai elnök nem kért semmiféle kihallgatást XVI. Benedektől - közölte még a mexikói Leónban a Vatikán egyik szóvivője, Federico Lombardi.

A rákbeteg Chávez vasárnap érkezett vissza Kubába sugárkezelésre. Már többször megműtötték a szigetországban, legutóbb egy hónappal ezelőtt. Maga Chávez Kubából telefonon a venezuelai állami televízió élő adásában elmondta, hogy a sugárkezelést öt napig tartó adagokban kapja meg, és minden adag után három napra visszautazik Caracasba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!