Külföld

2010.09.18. 13:12

A pápa megkövette a szexuális visszaélések gyermekáldozatait

Megkövette szombati londoni miséjén a katolikus egyházfő az egyházi személyiségek szexuális visszaéléseinek gyermekáldozatait.

MTI

XVI. Benedek pápa, aki négynapos állami látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, szombaton az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában, a Westminster székesegyházban mutatott be misét. A szertartáson elmondott homíliájában külön kitért a katolikus papok által a korábbi évtizedekben elkövetett visszaélésekre, kijelentve: mélységesen sajnálja a történteket. A sértetteket ártatlan áldozatoknak, a visszaéléseket "elmondhatatlan, megvetendő bűnnek" nevezte, amely szavai szerint "szégyent és megaláztatást" hozott az egész egyházra.
   
Az első londoni kommentárok szerint ez volt az eddigi legerőteljesebb bocsánatkérő megnyilvánulás a pápa részéről a katolikus egyházat világszerte megrázó szexuális visszaélési botrány kirobbanása óta.


Brit katolikus egyházi vezetők nemrég külön nyilatkozatban követték meg  a sértetteket. A példátlanul önkritikus hangvételű közlemény, amelyet az Angol-Walesi Katolikus Püspöki Konferencia adott ki április végén, "rettenetes bűncselekménynek", az egyházra szégyent hozó "mélységes botránynak" és "Isten elleni súlyos bűnnek" nevezte a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket, amelyekre a bocsánatkérő állásfoglalás szerint "nincs mentség".
   
XVI. Benedek pápánál a szombati londoni mise előtt rövid udvariassági látogatást tett David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök. 
A Westminster székesegyházban tartott szombati misén jelen volt Tony Blair, Nagy-Britannia előző, munkáspárti kormányfője, aki a miniszterelnöki posztról való három évvel ezelőtti távozása után áttért a katolikus hitre.
   
Szombaton változatlanul őrizetben volt az a hat személy, akiket a Scotland Yard terrorelhárító osztagának kommandósai előző nap fogtak el, terrorcselekmény előkészítésének gyanújával.
A londoni rendőrség továbbra sem közölt pontos részleteket az ügyről, szombati brit sajtóértesülések szerint azonban a lefogottak - akik úttisztító munkásként dolgoztak az egyik londoni köztisztasági vállalatnál - állítólag pokolgépes merényletet terveztek a pápa ellen.
A Daily Mirror úgy tudja: a robbanószerkezeteket utcai hulladékgyűjtőkben helyezték volna el a pápai járműkonvoj útvonala mentén.
A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap értesülése szerint a Scotland Yard az akció előzményeként olyan "beszélgetésekről" kapott bejelentést, amelyekben a pápa ellen tervezett merénylet részleteit tárgyalták meg a gyanúsítottak. 
Öt személyt a westminsteri tanáccsal szerződésben álló, Veolia nevű cég telephelyén vettek őrizetbe, hatodik társukat pedig londoni lakásáról vitték el. A brit sajtó tudomása szerint mindannyian észak-afrikaiak, valószínűleg algériai és marokkói bevándorlók.
A Scotland Yard házkutatásokat végzett a cég telephelyén és az őrizetesek lakásaiban, de szombatig nem hangzott el bejelentés arról, hogy találtak-e fegyvert vagy robbanószert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!