Külföld

2011.12.17. 18:51

A táblagépek és az e-könyvek a papírt fenyegetik?

A táblagépek és az e-könyvek azzal fenyegetnek, hogy túlhaladottá teszik a papírt a könyvkiadók, a magazinok és a napilapok kiadói számára, mivel az olvasóközönség egyre inkább megszokja, hogy a hírektől a regényekig a legkülönbözőbb formátumú képernyőkön olvassa a különböző tartalmakat.

MTI


Tim Bajarin elemző, a Creative Strategies cég elnöke egyenesen úgy véli: „már csak idő kérdése, hogy véget vessenek a papírgyártáshoz használt fák kivágásának és minden publikáció digitálissá váljon”.
   
Az Amazon, az online kereskedelem óriása Kindle nevű e-könyvével már négy éve felkínálta a képernyőt a regényolvasásra. A cég csütörtökön közölte, hogy hetente több mint egymillió Kindle-olvasót ad el. 2010-ben jelentkezett iPadjával az Apple, amely rögtön csillapíthatatlan étvágyat támasztott a fogyasztókban, mivel ideális eszközt jelent bármiféle digitális formátum megjelenítéséhez, a filmektől a képeslapokon, magazinokon át egészen a könyvekig.
    
A Juniper Research iroda jelentése szerint a táblagépek elterjedése révén az elektronikus könyvek forgalma 2016-re elérheti a 9,7 milliárd dollárt – a 2011-es szám háromszorosát. A fogyasztók magatartása nem évről évre, hanem hónapról hónapra változik az egyik piaci megfigyelő szerint.
   
Egy felmérés szerint a digitális formába belekóstoló olvasókat hamar meghódítja az új technika. Azoknak a vevőknek csaknem a fele, akik mind hagyományos, mind e-könyvet vásárolnak, kész lemondani a papírról, ha három hónapon belül be tudja szerezni az általa keresett könyvet digitális formában.
   
A könyvkereskedéseket a megszűnés fenyegeti. Egyesek közülük megpróbálnak menet közben felugrani a digitális vonatra: az amerikai Barnes and Noble a Nook, a francia FNAC a Kobo nevű elektronikus könyvolvasóval próbálja megőrizni vevőit.
   
A Garner kiadó elemzője, Allen Weiner szerint az e-könyvek felfutása növeli az emberek érdeklődését az olvasás iránt. A felmérések azt mutatják, hogy akinek van e-könyve, többet költ olvasásra-ez jó hír a kiadók számára. Weiner azonban úgy véli, hogy a papíralapú könyvek megőrzik a piac egy részét, az e-könyv nem jelenti a papíralapú kiadások megszűnését.
   
Tim Bajarin úgy látja, hogy legalább tíz évnek kell még eltennie, amíg a tinta és a papír valóban elavul. „Mindenki, aki ma már több mint 45 éves, ezzel a formátummal nőtt fel, és sokuk számára mindig ez lesz a leginkább megfelelő könyvforma”.
   
A magazinok és a napilapok esetében az átmenet gyorsabb lesz. „A napilapok alól eltűnik a papír, a képeslapoknak pedig ki kell alakítaniuk az egyensúlyt a papír és a digitális forma között” - jósolja Weiner. Az elemző szerint a napilapok sokat költenek a papírra, a nyomtatásra és a terjesztésre, holott a papíron megjelenő cikkek nem lehetnek olyan frissek, mint az internetes anyagok.
   
A News Corporation az év elején ezért indította el New Yorkban kifejezetten digitális formátumra tervezett  The Daily című napilapját. A hagyományos lapok is tökéletesítik honlapjukat, táblagépekre és e-könyvekre alkalmazott online-formátumokkal jelentkeznek.
   
Novemberben a Time Warner csoport Laura Lang személyében az online hirdetésekkel foglalkozó Digitas cég főnöknőjére bízta az Egyesült Államok legnagyobb magazin-kiadójának, a Time sajtócsoportnak az irányítását.
   
Az internet-csoportok a maguk részéről magazin-formátumban jelentkeznek. A Yahoo novemberben dobta piacra a Livestand alkalmazást, amely az álló- és mozgóképeket és a szövegeket kombinálja az iPadon. Az új eszköz a Flipboard alkalmazással versenyez, amely digitális magazin formájában közöl különböző cikkválogatásokat  - írja az AFP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!