Külföld

2010.02.14. 22:21

Afganisztán: offenzíva a tálib fellegvár, Mardzsa ellen

A NATO megerősítette vasárnap, hogy afganisztáni offenzívájában két célt tévesztett rakéta vasárnap megölt legalább 12 polgári személyt. A tálibok elleni támadásban összesen 15 ezer afgán és külföldi - főleg amerikai - katona vesz részt

MTI

A kabuli kormány korábban tíz halálos áldozatról számolt be, hírek szerint két rakéta egy családi házba csapódott be Mardzsa körzetében. Stanley McChrystal amerikai tábornok, az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnoka Hamid Karzai elnökhöz intézett közleményében sajnálkozott az incidens miatt. Egyszersmind leszögezte, hogy a Helmand tartományban indított offenzíva célja a biztonság és stabilitás helyreállítása az ország veszélyes déli övezetében.

Az afgán elnök a kormány és a NATO közös offenzívájának kezdetén, szombaton figyelmeztette a katonákat, hogy óvatosan járjanak el és kíméljék a polgári lakosságot. Az ENSZ is hasonló tartalmú nyilatkozatban szólította fel a szemben álló feleket.
 
A nemzetközi katonai erők, az ISAF közleménye szerint egyik katonájuk életét veszítette egy dél-afganisztáni vasárnapi merényletben. Sem nevét, sem nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra.

A tálib rezsim megdöntése óta a most folyó hadjárat a legnagyobb offenzíva, amelyben 15 ezer - afgán és nemzetközi - katona vesz részt. Hivatalos afgán források szerint eddig legalább 27 felkelő veszítette életét. Az ISAF szerint a harcok első napján egy brit és egy amerikai katona halt meg. Az afgán hadsereg, amely a csapatok nagyobb részét adja, nem számolt be saját veszteségről.


Obamát folyamatosan tájékoztatják a dél-afganisztáni offenzíváról

Barack Obamát folyamatosan tájékoztatják a dél-afganisztáni offenzíváról, az  amerikai elnök szombat este tanácskozott James Jones nemzetbiztonsági főtanácsadóval - közölte egy fehér házi szóvivő. Jones tábornok a hét elején Afganisztánban és Pakisztánban járt - emlékeztetett Tommy Vietor szóvivő.
 
A szóvivő hozzátette: Robert Gates védelmi miniszter kérte Stanley McChrystal tábornokot, az afganisztáni amerikai és nemzetközi erők parancsnokát, hogy folyamatosan tájékoztassa az elnököt a szombatra virradóra kezdődött hadműveletről.

A NATO vezetői szombat este közölték, hogy elégedettek azzal, ahogyan a Mustarak ("Együtt") kódnevű műveletet megindították.

 Mardzsai offenzíva - Az afgán hadsereg sikerekről számol be, a tálibok cáfolnak

Legalább húsz tálibot megöltek szombaton abban a nagyszabású dél-afganisztáni offenzívában, amelyet nemzetközi és afgán erők az éjjel indítottak a vallási fanatikusok egyik fellegvára, a Hilmend tartománybeli Mardzsa városa ellen - jelentette be az afgán hadsereg egyik tábornoka.

"Mostanáig az ellenség 20 harcosát öltük meg, további 11 tálibot pedig foglyul ejtettünk" - mondta a francia hírügynökségnek telefonon helyi idő szerint kora este Ser Mohammad Zazaj tábornok, a mardzsai hadműveletben bevetett afgán alakulatok parancsnoka.

A tálibok egyik szóvivője viszont arról számolt be, hogy folytatódó harcok közepette fegyvereseik továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a Kabultól 150 kilométernyire délnyugatra fekvő várost. Kari Juszef Ahmadi szóvivő, az amerikai hírügynökségnek telefonon nyilatkozva, túlzónak nevezte a veszteségeikről szóló jelentést, s csupán két fegyveresük halálát ismerte be. Azt mondta, a tálib harcosok tartják állásaikat a városban.

OLDALTÖRÉS: Nagyszabású tálibellenes offenzíva indult Dél-Afganisztánban

Nagyszabású tálibellenes offenzíva indult Dél-Afganisztánban

Nagyszabású tálibellenes offenzíva indult Dél-Afganisztánban

Nagyszabású tálibellenes offenzíva indult Dél-Afganisztánban

A bő nyolc éve tartó afganisztáni háború legnagyobb hadművelete indult szombatra virradóan a dél-afganisztáni Hilmend tartományban; az offenzívában összesen 15 ezer afgán és külföldi - főleg amerikai - katona vesz részt - jelentette be a NATO.

A Mustarak ("Együtt") kódnevű művelet színtere a vallási fanatikus tálibok egyik fellegvára, egyszersmind az ópiumtermelés egyik központja, a Hilmend tartománybeli Mardzsa város és környéke. 
 
A cél megtisztítani a Kabultól 150 kilométernyire délnyugatra fekvő területet a kormányellenes lázadóktól - közölték az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF). A hadműveletben a 2500 afgán és ismeretlen számú amerikai katona mellett 1200 brit vesz részt, továbbá kanadaiak, dánok és észtek.
 
Hamid Karzai afgán elnök - aki szokatlan módon előzetesen hozzájárulását adta a katonai akcióhoz - felhívással fordult a tálibokhoz, hogy "használják ki az alkalmat", és tegyék le a fegyvert. Karzai az elmúlt hónapokban többször is hasonló felhívást intézett a lázadókhoz. Nemrégiben még pénzt és munkalehetőséget ajánlott a táliboknak a fegyverletételért cserébe. Az elnök egyúttal figyelmeztette a katonákat, hogy a hadművelet során kíméljék a polgári lakosságot.

Több ezer civil menekült el Mardzsából még a támadás megindulása előtt az amerikai hadsereg figyelmeztetés nyomán. A városban legalább négyszáz, de akár ezer tálib fegyveres is lehet - közölték katonai forrásból. Hírek szerint Mardzsa és környéke eddig tálib kézen volt. A város a nyersópium-kereskedelem egyik legjelentősebb központja.

Az amerikai tengerészgyalogosokból álló támadó ék - amelyet helikopterekről dobtak le Mardzsában szombat hajnalban a sötétség leple alatt - néhány órával az offenzíva megindítása után tűzharcba bocsátkozott a tálibokkal. A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint az amerikaiak helikopterek és páncélozott harcjárművek támogatásával nyomulnak előre. Az amerikai haderő tart attól, hogy a tálibok aláaknázták a területet. Közvetlenül az offenzíva megindítása előtt az amerikaiak pilóta nélküli repülőgépekkel, AH-64-es Apache ás AH1-es Cobra harci helikopterekkel támadták a tálibokat. 
 
A Hilmend tartományban végrehajtott korábbi hadműveleteknél a tálibok nagyon ritkán bocsátkoztak nyílt ütközetbe a támadókkal, ehelyett gerillataktikát alkalmaztak; az út mentén elhelyezett robbanószerkezetekkel és lesből végrehajtott rajtaütésekkel próbáltak zavart kelteni.

Megfigyelők és nyugati titkosszolgálatok illetékesei szerint - miután Mardzsa csak egy a tálibok dél-afganisztáni erősségei közül - a mostani offenzíva a lázadókkal szembeni új amerikai stratégia első tesztje lehet. A NATO szeretne a harcok befejeződése után gyors ütemben segélyt eljuttatni a városba és környékére, és helyreállítani a közszolgáltatásokat, mert ez döntő fontosságú abból a szempontból, hogy megakadályozzák a tálibok visszaszivárgását. 

Az elmúlt két évben számottevően megerősödött, és szinte egész Afganisztánra kiterjedt a tálib ellenállás. Tavaly esett el messze a legtöbb külföldi katona - 520 - a közép-ázsiai országban 2001 őszén megindított háborúban. Idén eddig 66 embert veszített az Afganisztánban állomásozó külföldi haderő.

OLDALTÖRÉS: Hadműveletek Afganisztánban

Hadműveletek Afganisztánban

Hadműveletek Afganisztánban

Hadműveletek Afganisztánban

Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a szövetséges erők eddigi nagyobb afganisztáni hadműveleteiről:

2002. március 1.- Az amerikai haderő Paktia tartományban "Anakonda" hadművelet néven indított offenzívát az al-Kaida terrorszervezet és a tálib harcosok afganisztáni állásai ellen. A kéthetes akcióban mintegy kétezer katona (afgán erők és nyugati szövetségesek) vett részt.

2003. március 20. - Az Irak elleni háborúval egy időben "Bátor csapás" néven amerikai katonai akció kezdődött Afganisztán déli részén, Kandahár térségében, amely az országot korábban uraló tálib rezsim egyik főhadiszállásának számított.

2003. március 29. - Több száz amerikai katona részvételével nagyszabású hadművelet vette kezdetét Afganisztán északkeleti hegyeiben "Sivatagi oroszlán" fedőnévvel.

2003. december 2-30. - Az amerikai hadsereg "Lavina" nevű akciósorozatának célja az volt, hogy elejét vegye a törzsi nagytanács (loja dzsirga) alkotmányozó ülése elleni erőszakos cselekedeteknek.

2006. június 15-17. - "Hegyi támadás" elnevezésű, dél-afganisztáni hadműveletben több mint 10 ezer amerikai, brit, kanadai és afgán katona vett részt. Az offenzíva célja a tálib harcosok megszorongatása volt négy olyan tartományban, amelyben különösen aktívak voltak, közülük is különösen Uruzgánban és Hilmendben.

2006. szeptember 2-17. - A dél-afganisztáni Kandahár tartományban, a tartomány azonos nevű fővárosától 35 kilométernyire nyugatra fekvő Pandzsvaji körzetében a "Medúza" néven indult nagyszabású offenzíva a nemzetközi biztonsági erőkben szolgálatot teljesítő kanadai katonák, az afgán hadsereg és rendőrség alakulatainak részvételével, összesen mintegy 2000 fővel. A hadműveletben az ISAF adatai szerint mintegy 500 tálibot öltek meg. Az akcióval párhuzamosan zajlott a "Hegyi düh" operáció Kelet-Afganisztánban, amelyben 4000 afgán rendőr és határőr, továbbá a koalíciós erők 3000 katonáját vett részt.

2007. március 6. - A Hilmend tartományban indított "Akhilleusz" hadműveletben a NATO több mint 4500 katonája és 1000 afgán kormánykatona vett részt.

2008. június 18-20. - Kandahár tartományban a "Demi-tour" hadműveletben az afgán haderő és a NATO-csapatok mintegy ezer katonája vett részt.

2009. december 4. - A "Kobra Haragja" elnevezésű hadműveletben mintegy ezer tengerészgyalogos és 150 afgán katona vesz részt, brit katonák fedezete mellett a Nou Zad völgyben Hilmend tartományban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!