Külföld

2010.06.15. 07:55

Agyonlőttek egy rádiós újságírót

Agyonlőttek egy rádiós újságírót a Fülöp-szigeteken. Az 52 éves férfi épp egy helyi énekversenyen zsűrizett - számolt be a rendőrség kedden az előző napi merényletről.

MTI

Desiderio Camangyanra hátulról lőtt rá kétszer egy ismeretlen tettes, akinek indítékát egyelőre csak sejtik a hatóságok. Az újságíró szókimondó hírmagyarázó volt. 

Camangyan az idén már a harmadik újságíró, aki gyilkosság áldozatává vált a délkelet-ázsiai szigetországban. "Vizsgáljuk, hogy a bűncselekmény kapcsolatba hozható-e az áldozat munkájával" - mondta el Querubin Manalang, a davaói regionális rendőrség szóvivője. Manalang hozzátette, hogy Camangyan a múlt hónapban tartott választások idején sokszor beszélt a helyi politikusok ellen a Manilától ezer kilométerrel délkeletre fekvő Mati városban működő Sunrise rádióadóban. A helyiek szerint műsoraiban gyakran bírálta a drogkereskedőket és a szerencsejátékokat. 

2009-ben az újságírók számára a Fülöp-szigetek volt a világ legveszélyesebb országa. A sajtó munkatársai közül tavaly a világon 132-en vesztették életüket hivatásuk gyakorlása közben, és ebből 37 médiaalkalmazottat a délkelet-ázsiai szigetországban végzett munkája során ért a halál - tette közzé a Nemzetközi Hírbiztonsági Intézet (INSI). 

Sajtócsoportok jelentése szerint Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki diktátor 1986-os bukása óta összesen legalább 134 újságírót gyilkoltak meg a szigetországban. Mintegy száz gyilkosság Gloria Arroyo elnök 2001-es hatalomra kerülése óta történt. A sajtó elleni számos támadás részben annak is betudható, hogy sok elkövető büntetlen marad.

Tavaly novemberben a Fülöp-szigetek déli részén egy politikai viszály miatt elkövetett tömegmészárlásban az 57 halálos áldozat közül 30 a sajtó munkatársa volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!