Külföld

2010.10.17. 09:00

Agyontapostak tíz zarándokot Indiában

Agyontapostak tíz zarándokot - közöttük négy nőt - egy hindu szentélyben tartott ünnepségen a kelet-indiai Bihar államban - közölte vasárnap egy helyi rendőrségi vezető.

MTI

Elmondta, hogy a tragédia szombaton történt: egy zsúfolásig megtelt templomban pánik tört ki, és a hívők a szentély kijárata felé tódultak. A tülekedésben tíz zarándokot agyontapostak, és 11-en megsérültek. Három sérült válságos állapotban van.
   
A PTI indiai hírügynökség úgy tudja, hogy az ünnepségen kecskéket áldoztak fel egy hindu istennőnek, s az egyik áldozati állat a hívőkre borult, ami riadalmat keltett: az emberek fejvesztve kezdtek menekülni a templomból, s ez tragédiába torkollott.
   
Az eset az állam székvárosától, Patnától mintegy 200 kilométerre délkeletre fekvő Tildiha falu hindu templomában történt. A szentélyhez közel 30 ezer - más források szerint 45 ezer - zarándok érkezett a tíznapos Navratri vallási ünnepre, amely során áldozatot mutatnak fel Durga istennőnek (a bátorság, az erő és a bölcsesség istennője, a démonok legyőzője).
   
Az indiai templomokban nem ritkák a hasonló, nagy vallási ünnepek során történő tragédiák. Márciusban egy hindu szentélyben 65 embert - többségben nőt és gyereket - tapostak agyon Uttar Prades állam egyik templomában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!