Külföld

2009.09.12. 09:11

Aknavető-támadás egy szomáliai kórház ellen, több mint tucatnyi halott

Mogadishu - Iszlamista felkelők aknavetőtűz alá vettek egy kórházat a szomáliai fővárosban, Mogadishuban; a támadásban legkevesebb tizenhárman meghaltak - közölték hivatalos források és szemtanúk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az iszlamisták pénteken a város kikötője ellen indítottak aknavető-támadást, de a lövedékek más kerületek területére is becsapódtak, így találat érte azt a kórházat is, amelyben háborús veteránokat kezelnek. A mozgássérült betegek az kórház udvarán levegőztek, amikor egy gránát becsapódása közülük tíznek kioltotta az életét.

A támadás érte a szomszédos börtönt is, amelynek három őre halt meg az aknavetőtűzben.

Mohamed Osman Dhagahtur, Mogadishu polgármestere elítélte a támadást. Különösen elítélendőnek ítélte a szomáliai főváros első embere azt, hogy a ramadán szent hónapja idején hajtották végre aknavetó-támadást az iszlamisták. 

Az al-Shabaab és a Hezb al-Islamiya szélsőséges szervezetek májusban indítottak offenzívát a nyugati támogatást élvező szomáliai kormány ellen, amely csak a főváros és a darabokra szakadt ország egy részét képes ellenőrizni. Az elmúlt négy hónapban több száz ember, köztük sok civil vesztette életét a Mogadishuban zajló heves harcokban. Több mint 250 ezren kényszerültek elmenekülni otthonukból.

Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!