Külföld

2009.10.10. 14:23

Amerikai-görög üzletasszony lesz az új budapesti nagykövet

Egy kaliforniai üzletasszonyt, az amerikai görögök közösségének egyik vezető aktivistáját jelöli az Egyesült Államok új budapesti nagykövetének Barack Obama elnök. Elemzők szerint nem karrierdiplomata, hanem politikai kinevezett, aki jelentős összeggel támogatta Obama választási kampányát. A budapesti amerikai nagykövetséget április 2-a óta Jeffrey D. Levine ideiglenes ügyvivő vezeti, addig az időpontig volt hivatalban April H. Foley.

MTI

Az észak-kaliforniai Sacramentóban élő, demokrata párti kötődésű Eleni Tsakopoulos-Kounalakis aktív közéleti szerepéről és jótékony célú tevékenységéről ismert.

Kalifornia egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési cége, az AKT Development Corporation elnökeként számos olyan nagy fejlesztési-építkezési program előmozdítója volt, amelyben több ezer családnak teremtettek otthont. Az üzletasszony legfőbb törekvései közé tartozik annak biztosítása, hogy a növekvő népességű nyugati parti szövetségi államban mindenkinek legyen lakása. Céljai közé tartozik ugyanakkor a fenntartható környezet garantálása, "fáradhatatlanul dolgozott különböző közérdekű ügyekben helyi és országos szinten egyaránt" - olvasható a Fehér Ház közleményében.

Kounalakis két perióduson keresztül szolgált Kalifornia világkereskedelmi megbízottjaiként. Kultúraközi tevékenysége részeként sokat utazott a világban, vallásközi párbeszédet célzó diplomáciai munkát végzett a Vallások a Békéért Világkonferencia (WCRP) keretében. Első generációs amerikai, a Dartmouth Egyetemen szerzett diplomát és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen kapott MBA-fokozatot.
   
A Pan-Arcadian Federation of America országos görög szervezet 2006-ban az év személyiségévé választotta, és a közelmúltban kapta meg a Szent Pál-érmet, amely az Amerikai Görög Ortodox Egyház által adományozott legmagasabb elismerés.
   
Az üzletasszony a Demokrata Párt ismert adománygyűjtője; cégéből a tavalyi választási kampányban 400 ezer dollárt adományoztak a Demokrata Pártnak, míg 58 ezret a Republikánus Pártnak.
   
Kounalakis először Hillary Clinton elnökjelölt-aspiráns mögé állt, sok adománygyűjtő rendezvényt szervezett. Azután viszont, hogy Obama lett a jelölt, energiáját és pénzét az illinois-i szenátor kampányának támogatására fordította.
   
A Fehér Ház nem közölte, mikor foglalhatja el helyét az új nagykövet, akinek személyét a többi nagykövetjelölthöz hasonlóan meg kell erősítenie a kongresszus felsőházának, a szenátusnak.
   
A nyár végén olyan hír röppent fel, hogy valószínűleg egy indianai üzletasszony, az Obama elnökválasztási kampányát szintén aktívan támogató Marni McKinney foglalná el a budapesti nagyköveti posztot. Az MTI értesülése szerint az üzletember-bankár azonban visszalépett, mert átvilágításakor bizonyos, nem részletezett gondok merültek fel.

Korábban élénk találgatás tárgya volt, hogy ki lesz az Obama-kormány magyarországi nagykövete. Azoknak a számítása vált be, akik azt jósolták, hogy a legtöbb korábbi nagykövethez hasonlóan az új misszióvezető nem karrierdiplomata, hanem politikai kinevezett lesz.
   
Az Egyesült Államokban nem titok, hogy a mindenkori kormány számos nagyköveti posztra olyan embert küld, aki jelentős összegű adomány gyűjtésével segítette az elnökválasztást megnyerő jelölt kampányát. Így volt ez az előző elnök, a republikánus George W. Bush győzelme után, és ezt a hagyományt folytatta Obama is. Ő már hónapokkal ezelőtt kiosztott több fontos nagyköveti posztot olyan "adakozók" között, akik több százezer dollárt kalapoztak össze kampányához.
   
Az nem szokatlan, hogy egy új washingtoni adminisztráció hivatalba lépése után hónapokig elhúzódik az új nagykövetek kijelölésének folyamata - tájékoztatták az MTI-t korábban az amerikai külügyminisztériumban. A nagyköveti kinevezések megerősítésével általában nincs gond; vita csak akkor van, ha valamilyen okból ellentmondásos személy a jelölt.
   
A Slate magazin a politikai hátterű nagykövetek tömeges kinevezése kapcsán korábban azt a kérdést feszegette: szüksége van-e egyáltalán nagykövetekre, ha a posztokra az adott régiót nem ismerő és diplomáciai háttérrel nem rendelkező személyek kerülhetnek? A liberális hangvételű magazin szerint Obama megszegte azt a sokat hangoztatott ígéretét, hogy véget vet a régi stílusú washingtoni politizálásnak.

A budapesti amerikai nagykövetséget április 2-a óta Jeffrey D. Levine ideiglenes ügyvivő vezeti. Addig az időpontig volt hivatalban April Foley nagykövet. Az ő mandátuma lejárt volna Obama január 20-i hivatalba lépésekor, mert az elnök csapata a politikai kinevezett nagykövetek leváltásáról döntött. Foley-t mégis arra kérték: ne távozzon posztjáról a washingtoni kormányváltással egy időben, hanem maradjon nagykövet áprilisig, részben a folytonosság jegyében, részben az akkori gázszállítási válság, az Európai Unió és Oroszország közti feszültség miatt.

Hofer László 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!