Külföld

2010.09.20. 15:51

Ámokfutás a klinikán: gyerekfelügyeleti vita állt a lörrachi tragédia hátterében?

Családon belüli vitát, amelynek tárgya alkalmasint a közös gyermek fölötti felügyelet volt, gyanítanak nyomozók a lörrachi ámokfutás hátterében.

MTI

Vasárnap este egy nő előbb felgyújtotta a lakását, majd lőfegyverrel a kezében berontott a házzal szemközt lévő St.Elisabeth kórházba, és válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Ennek során egy ápolót megölt, további három személyt pedig megsebesített. Végül a kihívott rendőrök agyonlőtték. 

A hétfő délutáni sajtóértekezleten Lörrachban elhangzott: a tettes feltehetően vitában állt a hónapok óta különváltan élő férjével, akinél hét közben a közös gyermek lakott. Az ötéves kisfiú csak a hétvégeket töltötte az anyjánál. Vasárnap is nála volt, és az apa délután azért kereste föl az anyát, hogy elhozza a gyereket. A nő ezt az alkalmat használta ki arra, hogy mindkettőjükkel végezzen. A férfit lelőtte, a kisfiú testén azonban nem találtak a nyomozók lövésnyomot, hanem csak "durva erőszakra utaló jeleket" - hangzott el az ARD televízióban.

Egy lörrachi polgár a ZDF televíziónak nyilatkozva elmondta: a 41 éves nő idegileg teljesen kiborult az utóbbi időben. Ügyvédi irodája nem ment valami jól, ráadásul néhány hónapja elköltözött tőle 44 éves férje, aki időközben új barátnőre talált. Ennek dacára a közös gyermek felügyeletét hét közben az apa látta el, ami feltehetőleg szintén bántotta az anyát.

A sajtótájékoztatón az ügyészség képviselői közölték: az ámokfutó korábban tagja volt egy lövészegyletnek, lakásában több sportfegyvert is tartott, erre engedélye volt. A végzetes estén egy gyorstüzelő sportpisztollyal, mintegy 300 tölténnyel és egy nagy késsel felszerelve rohant be a St.Elisabeth kórházba. Ebből a nyomozók arra következtetnek, hogy valóságos vérfürdőt akart rendezni a klinikán. A kiérkező rendőrök felszólítására, hogy tegye le a fegyvert és adja meg magát, azonnal lövésekkel válaszolt. Így a rendőröknek nem volt más választásuk, mint viszonozni a tüzet, az egyik lövésük halálos volt.

Az ámokfutó maga is az intézmény szülészeti osztályán feküdt 2004-ben, amikor elvetélt. Ez azonban nem feltétlenül magyarázat arra, hogy az intézménybe berohanva miért az első emeleten lévő szülészet felé vette az útját - fogalmazott Dieter Inhofer, a lörrachi ügyészség vezetője.

Dorogman László, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!