Külföld

2010.09.19. 19:40

Ámokfutás egy német klinikán halottakkal (frissítve)

Ámokfutó lövöldözött vasárnap a baden-württembergi Lörrach egyik kórházában, a bűncselekménynek halottai és sebesültjei vannak - közölte este a rendőrség.

MTI

Szemtanúk szerint egy nő nem sokkal 18 óra után rontott be a katolikus egyház kezelésben lévő St.Elisabeth kórház épületébe, és automata fegyveréből azonnal tüzelni kezdett. Egy embert halálos lövés ért, egy rendőrt pedig, aki szolgálaton kívül tartózkodott az épületben, súlyosan megsebesített az ámokfutó.

A személyzet azonnal értesítette a rendőrséget, amelynek emberei perceken belül a helyszínre érkeztek. Az asszony rájuk is tüzet nyitott, a rendőrök ezt viszonozták, és megölték a lövöldözőt.

Az elkövető személyéről és tettének okáról egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A városközpontban lévő klinika környékét a rendőrség lezárta.

A ZDF televízió információi szerint - a bild.de korábbi értesülésével ellentétben - nem a klinikán, hanem a vele szemben fekvő többemeletes bérházban történt robbanás, amelynek nyomán tűz ütött ki az épületben. A tűznek halálos áldozatai vannak.

Az n-tv hírtelevíziónak este 22 órakor nyilatkozó lörrachi rendőrségi szóvivő megerősítette ezt a változatot. Dietmar Ernst az adónak telefonon elmondta: 18 óra előtt pár perccel hatalmas robbanás történt a kórház közelében álló többlakásos házban, a robbanás nyomán tűz ütött ki. A helyszínre érkező tűzoltókra azonban lövéseket adott le valaki a házból, így azok abbahagyták az oltást.

Ezt követően lépett ki a lángoló épületből az ámokfutó asszony, kezében egy géppisztollyal. Azonnal a szemközt fekvő kórházba sietett, ahol válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Halálosan megsebesített egy kórházi ápolót, egy szolgálaton kívüli rendőrnek pedig, aki nem hivatalos minőségben tartózkodott az épületben, súlyos sebesülést okozott lőfegyverével. Az illető azonban már túlvan az életveszélyen.

A bérház egyik lakásában, ahol a robbanás történt, a rendőrök két halottra bukkantak: egy férfi és egy gyermek holttestére. Egyelőre nem világos, milyen szál kapcsolta a két áldozatot az ámokfutóhoz, a rendőrségi vizsgálat teljes erőbedobással zajlik - közölte a lörrachi szóvivő.

A Phoenix hírtelevízió által este idézett ügyészségi forrás szerint nagy valószínűséggel összefüggés van a bérházban bekövetkezett robbanás és az ámokfutó asszony tette között. A Deutschlandfunk rádió úgy tudja, hogy már a bérházban is lövések dördültek, mielőtt a fölfegyverzett nő kirohant az épületből. Az n-tv hírtelevízió tudósítója nem zárta ki, hogy féltékenységi dráma állhat a véres lövöldözés, illetve a robbanás hátterében.

A St.Elisabeth kórház - többek között - gyermekgyógyászati, szülészeti és csecsemő-intenzív osztállyal rendelkezik. Március óta gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztály is működik az egyházi fenntartású intézményben.

OLDALTÖRÉS: Újabb részletek

 

 

 

Feltehetően féltékenységi dráma áll a dél-németországi Lörrachban történt vasárnap esti ámokfutás hátterében - derül ki hétfői jelentésekből.

Mint a baden-württembergi város ügyészségének képviselője a ZDF televízióban elmondta: a tettes egy 41 éves ügyvédnő. Nemrég költözött be abba a bérházba, amelyben az ámokfutás előtti percekben robbanás történt, majd tűz ütött ki. A nő lakásában a tűzoltók egy férfi és egy 5 éves gyerek holttestére bukkantak. A rendőrség megállapítása szerint az ámokfutó nő korábbi élettársáról és közös gyermekükről van szó.
   
Az egyelőre nem világos, hogy halálukat a robbanás okozta-e, vagy pedig azok a lövések, amelyeket fültanúk még a robbanás előtt hallani véltek a szóban forgó ház egyik lakásából.
   
A robbanás után a bérházból lőfegyverrel a kezében kirohanó asszony rálőtt két járókelőre, könnyebben megsebesítve őket. Ezután behatolt a St. Elisabeth kórházba, és vadul lövöldözni kezdett, súlyosan megsebesítve egy szolgálaton kívül lévő rendőrt. Ezt követően az emeleten lévő szülészeti osztály felé vette az irányt, s a nála lévő késsel agyonszúrt egy ápolót, aki éppen vacsorát osztott a pácienseknek. Az időközben riasztott és a helyszínre érkező rendőrökre tüzet nyitott, azok ezt viszonozták, és lelőtték az ámokfutót.
   
Mint Dieter Inhofer ügyész az n-tv hírtelevíziónak elmondta, a tettesnél egy automata sportpisztolyt és számos tölténytárat találtak. Így a hatóságok abból indulnak ki, hogy az ámokfutó nagyszabású vérengzésre készült, amelyet a rendőrök határozott fellépésével sikerült megakadályozni.
   
A lörrachi ámokfutás mérlege: négy halott, egy súlyos és két könnyebb sebesült. A lakástűz következtében a bérház lakói közül 17 személy szenvedett füstmérgezést.
   
Az n-tv adásában megszólaltatott Klaus Winkeldorf jogi szakértő szerint Németországban mintegy 10 millió lőfegyver van fegyverviselési engedéllyel rendelkező személyek birtokában. Ezen kívül a hatóságok további 30 millió illegálisan tartott lőfegyverrel számolnak.
   
Németországban az utóbbi években több ámokfutás történt, a vérengzések több tucat ember életét követelték. Ennek nyomán a parlament szigorította a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!