Külföld

2012.04.24. 19:10

Apáik nyomában járva vágnak neki hegymászók a Mount Everestnek

A Mount Everestet (Csomolungmát) meghódító első - 1963-as - amerikai expedícióban részt vevő apáik nyomát követve vágnak neki hegymászók a híres magaslatnak.

MTI/Reuters

Leif Whittaker annak a Jim Whittakernek a fia, aki majdnem fél évszázaddal ezelőtt az első amerikai hegymászóként lépett a legendás csúcsra. Édesapja nyomdokain haladva a 26 esztendős fiatalember most szintén a délkeleti gerincen vág neki a magaslatnak. Ezen járva hódította meg a 8848 méteres magasságot a világon elsőként Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa is 1953-ban.

Az illetékesek szerint Leif Whittaker jelenleg az alaptáborban van és várhatóan május közepén veszi célba a csúcsot, amelyet 2010-ben ért el először. A fiatalember egy négyfős csapat tagjaként vág neki a kihívásnak. Az expedíciót a veterán Everest-mászó, Dave Hahn vezeti, aki már több mint egy tucatszor hódította meg a magaslatot.

Brent Bishop édesapja, Barry Bishop szintén az 1963-as amerikai expedíció tagja volt. A 45 esztendős férfi egy másik csapattal indul útnak: ők a nehezebb és ritkábban használt nyugati gerincen kapaszkodnak fel. Az ifjabb Bishop ez idáig kétszer jutott fel a csúcsra, legutóbb 2002-ben.

 

A Mount Everest fő "mászószezonja" márciusban kezdődik és májusban ér véget. Jelenleg is több tucat expedíció van úton. Az elmúlt évtizedekben nagyjából 3700 embernek sikerült meghódítani a magaslatot, de legalább 231-en életüket vesztették az embert próbáló kihívás során.

A csaknem 50 évvel ezelőtti küldetésben öt amerikai jutott fel a helyiek által Csomolungmaként emlegetett hegy csúcsára, ketten a nehezebb és akkor még ismeretlen nyugati gerincen kapaszkodtak fel, a többiek a már bejáratott délkeletin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!