Külföld

2012.02.09. 06:40

Autósok tömege veszítheti el a bónuszát

A kárnyilvántartóban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződők adatainak hibája miatt több tízezer autós kerülhet az aktuális bónusz fokozatából alap-fokozatba egy évre - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel.

MTI

A biztosítók közös kárnyilvántartó szervezete tartja nyilván a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötött autósok személyes adatait, valamint a bónusz-malusz besorolásukat is. A szerződéskötést követő 45. napig kell az autós biztosítójának megkérnie az ügyfele bónusz-malusz besorolását a rendszerből. Amennyiben akár csak egy adat - például a szerződő lakcíme - nem azonos a szerződésben és a nyilvántartásban, akkor a biztosító nem kapja meg a kért adatok.

 

 

Ekkor az ügyfelét felszólítja a probléma rendezésére, amit 15 nap alatt kell megtennie - hacsak nem alkusznál kötötte a szerződést, aki ilyenkor eljár helyette. A biztosító a szerződéskötést követő 60. és 65. nap között újra megkísérli az azonosítást és a valós bónusz besorolás lekérését. Amennyiben újra sikertelen lesz a keresés, az ügyfelét arra az évre alap fokozatba - A0-ba - kell besorolnia.

A helyzetet rontja a baleseti adó ügye - mondta az MTI-nek Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. Például akinek B5 a valós fokozata, de az előbbiek miatt A0 besorolásba kerül, annak az egész évre ez utóbbi szerint kell megfizetnie a 30 százalékos baleseti adót. Így ha az első negyedévre már megfizette az adót a B5 fokozat díja után, akkor utólag az A0 díj után kell megfizetni a különbözetet.

A kárnyilvántartó a biztosított nevét, születési helyét, születési idejét, anyja nevét és lakcímét tartalmazza a kgfb-törvény előírása alapján. Ezeket folyamatosan egyezteti a személyi adat- és lakcímnyilvántartással. Papp Lajos szerint ez a probléma egy csapásra megoldódna, ha a kgfb szerződőket egy adattal, az adószámukkal tartanák nyilván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!