Külföld

2011.09.23. 14:27

Az ökumenizmus mellett emelt szót és Luther Mártont méltatta a pápa

A keresztény egyházak közötti együttműködés, az ökumenizmus mellett emelt szót és a reformáció szellemi atyjának tekintett Luther Mártont méltatta közvetve pénteken XVI. Benedek pápa. Azt azonban félreértésnek nevezte, hogy az ökumenizmus jegyében azonnali "ajándékot" várjanak tőle.

MTI

A katolikus egyházfő németországi látogatásának második napján a németországi protestantizmus fellegvárának tekintett Türingia tartomány fővárosában, Erfurtban a német evangélikus egyház vezetőivel találkozott. A találkozóra jelképes módon abban az egykori Ágoston-rendi kolostorban került sor, ahol a katolikus egyház tanításaival később szembeforduló Luther Márton 1505-ben még katolikus szerzetesként pályáját kezdte.
   
Ezt követően "Luther kolostorában" a pápának, továbbá a német katolikus, valamint az evangélikus egyház legmagasabb rangú képviselőinek részvételével ökumenikus istentiszteletre került sor. Jelen volt Angela Merkel kancellár és Christian Wulff államfő is.
   
A keresztény egyház történetében előzetesen mérföldkőnek tekintett találkozót még hónapokkal ezelőtt a német evangélikus egyház központi tanácsának vezetője, Nikolaus Schneider kezdeményezte, és a pápa rögtön beleegyezett. Az egyaránt mintegy 25-25 millió taggal rendelkező német katolikus és evangélikus egyház híveinek együttélése a mindennapokban semmi kívánni valót nem hagy maga után, az evangélikusokat ugyanakkor továbbra is katolikus korlátozások sújtják a közös szertartásokon való részvételben, és a Vatikán részéről hivatalosan még mindig nem történt meg az evangélikus egyház elismerése.
   
Az egyházi vezetők találkozóján elhangzott beszédében XVI. Benedek vatikáni források szerint közvetve méltatta Luther Márton tevékenységét, kiemelve, hogy tanulmányai során és egész életében Isten kérdése, Isten keresése vezérelte. Az egyházfő Luther örökségének nevezte, hogy az egyházat ma is ez a kérdés foglalkoztatja. Ebből kiindulva annak a nézetnek adott hangot, hogy a sokszor vallási formában jelentkező erőszak, az éhezés és a szegénység, a korrupció ellen csakis a hit erősítésével lehet felvenni a harcot.
   
A pápa beszédében hangsúlyozta az egyházak közötti együttműködés, azaz az ökumenizmus fontosságát. Leszögezte, hogy a jövőben a katolikusokat és az evangélikusokat összekötő elemekre kell helyezni a hangsúlyt, de elutasított minden fajta külső nyomást. A közös istentiszteleten pedig elutasította és félreértésnek nevezte, hogy az ökumenizmus érdekében egyfajta ajándékot várjanak tőle. Szavai szerint a két felekezet közeledése nem történhet kompromisszumok, az előnyök és hátrányok mérlegelése alapján. A pápa szerint a hangsúly a hit és ezen keresztül az egység közös erősítésén van.
   
XVI. Benedek konkrétan nem említette a két felekezet között fennálló nézeteltéréseket, az evangélikus egyház vezetője azonban úgy vélte, hogy az együttműködés terén több gyakorlati lépésre van szükség. Nikolaus Schneider szerint az elért haladás nem elégséges. Az evangélikus vezető az Úrvacsorán való részvétellel kapcsolatos korlátozásokra utalt. Meghívta a pápát, hogy a reformáció 500. évfordulóját, 2017-ben az evangélikusokkal közösen ünnepelje.
   
Egyházi szakértők Schneider fenntartásai ellenére úgy értékelték, hogy a pápa erfurti látogatása, Luther méltatása, a katolikus és az evangélikus vezetők találkozója, a közös istentisztelet egyrészt jelentős gesztus volt, másrészt az ökumenizmus terén közvetett előrelépést jelentett.
   
A türingiai pápalátogatás iránti rendkívüli érdeklődést jelezte, hogy a vizit idejére több mint 15 ezer német és külföldi újságíró érkezett Erfurtba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!