Külföld

2009.10.09. 11:07

Bajnai Londonban látogatott

Korai lenne még visszavonni a gazdaságösztönzési intézkedéseket, mivel ennek ideje akkor érkezik el, ha már egyértelműen megindult a munkahelyteremtés - egyebek mellett ezt állapította meg pénteki londoni hivatalos megbeszélésén Bajnai Gordon magyar és Gordon Brown brit kormányfő.

MTI

Bajnai Gordon, aki negyvenperces tárgyalást tartott a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban Gordon Brownnal, a találkozó után tartott rövid tájékoztatóján elmondta: egyetértettek abban, hogy a gazdasági támogatási programok leépítésével meg kell várni, amíg elkezd növekedni a foglalkoztatás minden országban. 

A két kormányfő egyetértett abban is , hogy fontos lenne, ha mielőbb megszűnnének a Lisszaboni Szerződés ratifikációjával kapcsolatos bizonytalanságok, és Csehország is mihamarabb elfogadná a szerződést. Így Európa végre elindulhatna egy sokkal gyorsabb fejlődés felé, mert "nagy a felelősségünk abban, hogy Európa vezesse a kilábalást a válságból" - mondta Bajnai Gordon.

A magyar kormányfő elmondta: külön megköszönte Gordon Brownnak, hogy a válság kitörése után ő volt az egyik legmarkánsabb támogatója a Magyarország számára nyújtott európai támogatásnak. Brown nagy elismeréssel beszélt azokról a "bátor lépésekről", amelyeket Magyarország tett az utóbbi időben gazdasága talpra állításáért. Magyarország a jó úton jár - idézte vendéglátóját Bajnai Gordon, aki magyarországi látogatásra hívta meg brit kollégáját.
   
Bajnai Gordon a Downing Street-i tárgyalás után, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) székhelyén kétoldalú megbeszélést kezdett a bank elnökével, Thomas Mirow-val.

Bajnai Gordon gazdasági szakembereknek és elemzőknek tartott helyzetismertetésében elmondta: Magyarország két év leforgása alatt a GDP-érték 5 százalékának megfelelő államháztartási korrekciót hajt végre, recesszió közepette. A miniszterelnök megerősítette azt a kormányzati előrejelzést, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken.
   
Az eddigi konszolidációs erőfeszítések eredményeiről szólva kiemelte, hogy a forint április óta csaknem 15 százalékot erősödött. Hozzátette: a következő kormánynak is folytatnia kell a józan észre alapuló gazdaságpolitikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!