Külföld

2012.03.28. 05:41

Békefenntartókat küldhetnek Maliba

Az Afrikai Unió után a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) is felfüggesztette Mali tagságát a szervezetben, és készenlétbe helyezett egy békefenntartó erőt, ami immár a legközvetlenebb fenyegetés a bamakói katonai juntának a múlt heti erőszakos hatalomátvétel után.

MTI

Egy öt államfőből álló küldöttség utazik 48 órán belül Maliba, hogy "megpróbálja helyreállítani az alkotmányos rendet" - jelentette be Alassane Ouattara, elefántcsontparti elnök, az ECOWAS soros elnöke. "Nem engedhetjük meg, hogy ez az ország, amelynek több értékes, legalább két évtizedes demokratikus intézménye van, visszafelé fejlődjön. Malinak azonnal helyre kell állítania a demokratikus rendet. Ebből az álláspontunkból nem engedünk" - mondta Ouattara.

A szervezet bizottságának elnöke, Kadre Desiré Ouedraogo hozzátette, hogy a békefenntartó erő bevetésére egyelőre nincs szükség.

Az intézkedésből mindazonáltal sejthető, hogy az erőt abban az esetben vetik be, ha a puccsista katonák nem hajlandók háttérbe vonulni.

A mali junta által ellenőrzött állami televízió közölte kedd este, hogy az országot irányító "katonai bizottság felfüggesztette az alkotmányt, és új alaptörvényt fogadott el, amely garantálja a jogállamiságot és a pluralista demokráciát". Bejelentették ezenkívül, hogy feloldották az éjszakai kijárási tilalmat. Bamakóban kedden nagy volt a közlekedési forgalom, mert a hivatalok a hatalomátvétel óta most nyitottak ki először.

A junta a foglyul ejtett 14 politikus közül szabadon bocsátott kettőt, az eredetileg április 29-ére kiírt elnökválasztás két jelöltjét, Modibo Sidibé volt kormányfőt és Jamil Bittar üzletembert - közölték az illetők családtagjai. A katonai vezetéshez közel álló egyik forrás megerősítette a politikusok szabadon engedésének megtörténtét. 

Az Afrikai Unió még pénteken felfüggesztette Mali tagságát az alkotmányos rend helyreállításáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!