Külföld

2009.05.19. 21:19

Belebukott a költségtérítési botrányba a londoni alsóház elnöke

London - Távozik tisztségéből a jövő hónapban a brit parlament alsóházának elnöke, akinek helyzete a képviselői költségtérítések ügyében kirobbant súlyos belpolitikai botrány nyomán vált tarthatatlanná. A brit kormányfő közölte, hogy felszámolják a több évszázados parlamenti önszabályozási rendszert.

MTI

A 63 éves Michael Martin, aki harminc éve képviselő, és 2000 óta látja el a házelnöki megbízatást, kedden egymondatos nyilatkozatban jelentette be, hogy június 21-ei hatállyal lemond, és visszaadja képviselői mandátumát is.
 
Távozásának közvetlen előzménye az utóbbi évtizedek legmélyebb brit belpolitikai válsága, amelyet a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit jobboldali napilap robbantott ki. Az újság május eleje óta riportsorozatban tárja fel, hogy az alsóházi képviselők - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - gyakran milyen képtelen címeken vettek fel költségtérítéseket az elmúlt években.
 
A hivatalos képviselői elszámolások között szerepelt egyebek mellett helikopter-leszállóhely kialakítása, várárok-tisztítás, vagy nem létező lakáshitel visszaigénylése. Egyes esetekben hozzátartozók lakásait renováltatták közköltségen, és előfordult az is, hogy az állami pénzből felújított ingatlant a képviselő utóbb több százezer fontért eladta.
 
Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb recessziójának hatásaitól rettegő brit lakosság körében hatalmas felháborodást keltett az ügy, amely egyes jogi szakértői vélemények szerint felveti a csalás gyanúját.  Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka kedden közölte: a rendőrség az ügyészséggel együtt vizsgálja, hogy történtek-e törvénysértések. 
 
Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök kedd esti, váratlanul összehívott nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette: a brit parlamentben évszázadok óta honos önszabályozást külső, független ellenőrző rendszer váltja fel, amint az ehhez szükséges jogszabályok megszületnek. Brown szerint a westminsteri törvényhozás nem működhet úgy, mint "valami úri klub", ahol a tagok maguk írják és működtetik a házirendet. Ha ez a rendszer fennmarad, a közvélemény folyamatosan megkérdőjelezné a parlament működésének áttekinthetőségét - tette hozzá.
 
Michael Martin, a távozó házelnök már hétfőn példátlan nyilatkozatban kért elnézést a költségtérítési botrány miatt, elismerve: a törvényhozás tagjai "nagyon nagy csalódást okoztak" a brit választópolgároknak, és "rettenetes mértékben csorbult" a parlament tekintélye. Több képviselő ugyanakkor a házelnököt is felelősnek nevezte a kialakult helyzetért, és bizalmatlansági indítványt terjesztettek be ellene. Martin azonban ennek vitáját már nem várta meg.
 
David Cameron, az ellenzéki konzervatívok vezére - akinek pártja szintén erősen érintett az ügyben - előre hozott választások azonnali kiírását követelte a botrány miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!