Külföld

2010.12.14. 08:37

Berlusconi aranyköpései: én vagyok a politka Jézus Krisztusa

Számos alkalommal keltett felháborodást, és került kínos helyzetbe az utóbbi években Silvio Berlusconi olasz kormányfő sajátos humorérzéke miatt.

MTI

Az alábbiakban közöljük a kedden újabb bizalmi szavazás előtt álló miniszterelnök legemlékezetesebb megjegyzéseit.

2010. november - "Mindig megállás nélkül dolgozom, és amikor előfordul, hogy egy csinos nő szemébe nézek, (azt gondolom), jobb, ha a csinos nők tetszenek, mint a melegek" - fogalmazott egy milánói motorszalon megnyitóján.
   
2010. október - Berlusconi egy tréfásnak szánt megnyilvánulásában egy képzeletbeli zsidó családról beszélt, amely napi 3 ezer euróért bujtatott egy másik zsidót, akinek nem árulták el, hogy Hitler rég halott, és a háborúnak vége. Az esetről videofelvétel is készült, amelyet a La Repubblica című római lap feltette a honlapjára. A kormányfőt a Vatikán és az olaszországi zsidó közösség is elmarasztalta az ízetlen tréfa miatt.
   
2009. április - Az abruzzói földrengés átmenetileg sátrakban elhelyezett, földönfutóvá vált túlélőinek azt mondta: "próbálják úgy felfogni a dolgot, mintha kempingeznének".
   
2008. november - "Napbarnítottnak" nevezte az Egyesült Államok első színes bőrű elnökét, Barack Obamát.
   
2006. február - "Én vagyok a politika Jézus Krisztusa. Türelmes áldozat vagyok, bárkit elviselek, bárkiért feláldozom magam" - jelentette ki Berlusconi támogatói előtt.
   
Egy televíziós talk-show vendégeként így fogalmazott: "Egyedül Napóleon tett nálam többet. De ő nálam mindenképp alacsonyabb".
   
2006. január - Berlusconi nyilvánosan megígérte, hogy tartózkodik a szextől az áprilisi választásokig. "Köszönöm, kedves Massimiliano atya" - mondta arra a papra utalva, aki korábban dicsérte a kormányfőt, amiért védelmezi a családi értékeket. "Igyekezni fogok, hogy ne okozzak csalódást, ezért két és fél hónap teljes szexuális önmegtartóztatást fogadok április 9-ig".
   
2005. június - Az olasz kormányfő azt állította, hogy férfias vonzerejét vetette be Tarja Halonen finn államfőnél, és így érte el, hogy Finnország elálljon attól, hogy az új Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság székhelyére pályázzon. "A playboy trükkjeimet kellett bevetnem, bár már jó ideje nem használtam őket" - mondta.
   
2004. szeptember - "Mussolini soha nem ölt meg senkit. Mussolini vakációra küldte a (belső) száműzetésre ítélt embereket" - jelentette ki Berlusconi a brit Spectator című magazinnak. Igennel válaszolt a lap azon kérdésére, hogy véleménye szerint Mussolini jóindulatú ember volt-e.
   
2003. július - "Kápónak" nevezte az Európai Parlamentben Martin Schulz német képviselőt, a szociáldemokrata frakció elnökét. "Úgy tudom, Olaszországban valaki éppen filmet forgat a náci koncentrációs táborokról. Én szeretném magát a kápó szerepére javasolni, tökéletes lenne" - mondta.
   
2003. június - "A jog szerint minden állampolgár egyenlő, de talán ez a személy egy hajszálnyival egyenlőbb a többieknél, tekintettel arra, hogy az olaszok több mint 50 százaléka azzal bízta meg, hogy kormányozza az országot" - fogalmazott saját magára utalva egy milánói bíróságon az ellene folyó korrupciós tárgyaláson.
   
2002. február - Berlusconi szamárfület mutatott Josep Pique akkori spanyol külügyminiszternek egy spanyolországi informális EU-csúcstalálkozó utáni csoportos fényképezésen.
   
2001. október - Felháborodást keltett a muszlim világban azzal, hogy kijelentette: a Nyugatnak tisztában kell lennie a saját "felsőbbrendűségével". "Tudatában kell lennünk civilizációnk felsőbbrendűségének. Ez olyan értékrendből áll, amely (...) biztosítja az emberi jogok és a vallás tiszteletben tartását. Mindez az iszlám országokban nem létezik" - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!