Külföld

2010.09.27. 16:42

Bezúzatta a Pentagon egy volt kém afganisztáni emlékiratait

Felvásárolta és bezúzatta az amerikai védelmi minisztérium egy volt katonai hírszerző afganisztáni emlékiratainak első kiadását, mert megítélése a könyv katonai titkokat tartalmazott - adta hírül a CNN.

MTI

Amerikában nem először fordul elő, hogy egy volt hírszerző könyve vitát váltott ki azzal kapcsolatban, hogy állambiztonsági  szempontból valóban fenyegetést jelent-e. Anthony A. Shaffer  tartalékos alezredes Operation Dark Heart (A Sötét Szív hadművelet) című kötete azonban feltehetően az első olyan könyv az Egyesült Államokban, amelyet a kinyomtatása után be is zúztak.

April Cunningham, a Pentagon szóvivője közölte, hogy szeptember 20-án az első kiadás 9500 példányát semmisítették meg, az amerikai védelmi minisztérium megfigyelőinek jelenlétében. A második kiadás fekete nyomdafestékkel cenzúrázott oldalakkal jelenik meg.

"Az egész eljárásnak bosszú íze van. Nevetséges, ha valaki a digitális korban úgy akarja megakadályozni az információ elterjedését, ha  felvásárol 10 ezer példányt egy könyvből" - nyilatkozott Shaffer.

A hadsereg szakértői több rövidítés és változtatási javaslat után januárban hagyták jóvá a St. Martin's Press által eredetileg  augusztus 31-én kiadni tervezett könyvet. A katonai hírszerzés (DIA) azonban júliusban maga is megvizsgálta a kéziratot és továbbította  több más amerikai titkosszolgálatnak. A szöveg átfésülése után a biztonsági szervek több mint 200 olyan közlést találtak benne, amelyet titoksértésnek ítéltek.

Ronald R. Burgess tábornok, a DIA igazgatója augusztus 6-án feljegyzésben szögezte le, hogy a könyv megjelenése várhatóan  "súlyos károkat" okoz majd az állambiztonságnak. Állítása szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), az elektronikus felderítéssel foglalkozó Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és az Egyesült Államok  Különleges Műveleti Parancsnoksága (USSOC) egyaránt talált titkosnak minősített információt a könyvben.

Shaffer, akit 2006-ban szereltek le a hadseregtől, a memoárban felfedte több kollégájának valódi nevét és leírt több titkos műveletet, egyebek mellett az NSA egyik lehallgató akcióját, amelyhez egy betörés segítségével szerezték meg az afgán mobil-előfizetők telefonszámait.

Mielőtt azonban a DIA még tiltakozni tudott volna, a kiadó kritikusoknak és online terjesztőknek már kipostázott több tucatnyit a 299 oldalas könyvből. Az első kiadás köteteit, melyeknek kereskedelmi ára 25 dollár 99 cent, már 2000 darabonként dollárért forgalmazzák az eBay internetes aukciós oldalon.

Az Obama-kormányzat eddig három hasonló, titoksértési ügyben indított eljárást. Ilyenre a lap szerint 1985 óta nem volt példa. A  Pentagon egy külön eljárás keretében feljelentést tett egy közlegény ellen, aki titkos dokumentumok tízezreit szivárogtatta ki a WikiLeaks weboldalnak.

Szakértők szerint a titoksértés megítélése sok esetben szubjektív értékítéleten alapul, de az bizonyos, hogy a könyv kormányzati rendeletre történt bezúzása és cenzúrázására kiváló ingyen reklám a szerző és a kiadó számára.

Az alezredes, aki jelenleg egy washingtoni székhelyű kutatóintézet munkatársa, többször összeütközésbe került feletteseivel. 2003-ban például azt állította: az Able Danger nevű hírszerzési program, amelynek ő is részese volt, még azelőtt  megállapította Mohamed Attáról, hogy terrorista, mielőtt az a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kulcsszereplőjévé vált volna. A Pentagon belső vizsgálata megállapította, hogy Shaffer állítása megalapozatlan volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!