Külföld

2011.06.25. 06:54

Bin Laden az al-Kaida nevének megváltoztatását fontolgatta

Oszama bin Ladent aggasztotta az al-Kaidáról alkotott kép, s ezért azt fontolgatta, hogy megváltoztatja a terrorszervezet nevét, hogy vallási arculatot kölcsönözzön neki - közölte pénteken egy amerikai kormányilletékes.

MTI

Azt mondta, hogy Oszama bin Laden abbotábádi házában begyűjtött dokumentumok között találtak egy keltezés nélküli levelet, amelyben a terrorista vezér olyan neveket tanulmányozott, amelyek felválthatnák terrorszervezet jelenlegi nevét, hogy jobban tükrözze a dzsihádról, vagyis a "szent háborúról" alkotott képét. Ez amolyan márkanév-készítési gyakorlat volt a részéről - mondja a névtelenül nyilatkozó illetékes.
   
Az amerikai kommandósok által megölt bin Laden terrorhálózata eredetileg az Al-Kaida Al-Dzsihád (a szent háború alapja) nevet viseli, és ő azért nem volt vele elégedett, mert széles körben csak a név első részét használták. Az ő szemszögéből ezzel nevében fosztották meg szervezetét vallási jellegétől.
   
A szóban forgó levelet vélhetően az elmúlt két évben írhatta bin Laden, s nem tudni, hogy megkapták-e a címzettek. Bin Laden benne néhány új névre tesz javaslatot. Az egyik ilyen elnevezés a Monoteizmus és Szent Háború Csoportja volt, de felmerült benne az is, hogy A Kalifátus Helyreállításának Csoportjára változtassa a terrorszervezet nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!