Külföld

2012.03.27. 17:16

Brit nukleáris tengeralattjáró járőrözik Argentína partjainál?

Az argentin kormány azt kéri Londontól, hogy hivatalosan erősítse meg: nem küldött atomfegyvert a dél-atlanti térségbe a háborújuk kitörésének harmincadik évfordulója küszöbén.

MTI/AFP/EFE/Reuters

A Buenos Aires-i külügyminisztérium annak a megerősítését kérte, hogy a tudomása szerint nemrég járőrözésre a dél-atlanti térségbe küldött, atomfegyverrel is felszerelhető brit tengeralattjárón nincs nukleáris fegyver.

Argentína február közepén panaszt tett az ENSZ-nél Nagy-Britanniára, mert szerinte militarizálja ezt a térséget, és felvilágosítást kért "az atomtengeralattjáróról az atommentes övezetben", de választ azóta sem kapott.

A nukleáris biztonsággal foglalkozó szöuli csúcstalálkozón Hector Timerman argentin külügyminiszter is felhívta a figyelmet az ügyre, és emlékeztetett arra, hogy "tilos nukleáris fenyegetést alkalmazni olyan ország ellen, amely lemondott a tömegpusztító fegyverekről". "Milyen védelmet jelent számunkra az atomsorompó szerződés, ha egy nukleáris hatalom nyíltan vagy burkoltan azzal fenyegetőzik, hogy atomfegyverrel hatol be egy atommentesített övezetbe" - tette föl a kérdést.

Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes "megalapozatlan gyanúsítgatásnak" minősítette Timerman szavait.

Argentína és Nagy-Britannia 1982-ben többhetes háborút vívott a Falkland-szigetekért (Malvinas), amely mintegy 900 áldozatot követelt a két oldalon, és brit győzelemmel zárult. Kitörésének április 2-án lesz a 30. évfordulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!