Külföld

2011.07.19. 18:25

Brit sajtóbotrány: tüntető zavarta meg Murdochék meghallgatását

Elnézést kért kedden az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát kirobbantó telefonlehallgatási esetekért a Murdoch-sajtóbirodalom két vezetője. A 80 esztendős Rupert Murdoch, a vállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere és fia, James Murdoch - a brit lapkiadó érdekeltség, a News International elnöke - a londoni parlament médiabizottságának meghallgatásán jelent meg.

MTI

A meghallgatást az utolsó percekben incidens zavarta meg, miután a hallgatóság egy tagja megpróbálta valamilyen fehér habszerű anyaggal leönteni az idősebbik Murdochot.
A sajtókonglomerátum két vezetőjét előzőleg külön idézéssel kellett behívni a bizottság elé, mert a testület korábbi megjelenési felkérésének nem tettek eleget.
James Murdoch a kedd délutáni meghallgatás elején - apja nevében - nyilatkozatot akart felolvasni, ezt azonban a bizottság elnöke nem engedélyezte.

A nyilatkozatban, amelyet ezután írásban terjesztettek a bizottság elé, az idősebbik Murdoch leszögezte, hogy ő és fia "milyen mélységesen sajnálják" a történteket, különösen ami bűncselekmények áldozataivá vált emberek mobiltelefonjainak lehallgatását illeti.

A súlyos sajtóetikai botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a Murdoch-birodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi lapja, a News of the World - sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében - néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A brit parlament médiabizottságának beterjesztett nyilatkozatban Rupert Murdoch közölte: életében eddig csaknem kétszáz újságja volt, vállalkozását 57 éve vezeti, és elkövetett hibákat, ám emlékei szerint "soha semmi nem keltett nagyobb undort" benne, mint az, amikor tudomást szerzett a Dowler-családdal történtekről. Hozzátette: soha nem volt olyan dühös, mint amikor a tudomására hozták, hogy a News of the World "milyen módon fokozta a kislány családjának fájdalmát".
Rupert Murdoch a nyilatkozatban közölte - és ezt a meghallgatáson, első megszólalásában szóban is kijelentette -, hogy életében még soha nem érzett olyan mértékű megaláztatást, mint kedden, amikor ebben az ügyben kellett megjelennie a parlamenti bizottság előtt.

A meghallgatáson az idős sajtómágnás közölte: "szégyen", ami történt a News of the Worldnél, és a cégvezetés ezért döntött a lap bezárásáról.
A Murdoch-csoport a News of the World botrányának kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 éve alapított vasárnapi bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával és csaknem 8 milliós olvasótáborával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt. Így 1843 - az újság alapításának esztendeje - óta az olvasók múlt vasárnap maradtak először News of the World nélkül.

James Murdoch a brit parlament médiabizottságának keddi meghallgatásán közölte: a News of the World megszüntetése "súlyos" döntés volt, ám a fájdalom, amelyet a telefonlehallgatások okoztak, még "ennél is súlyosabbnak" bizonyult. Az ifjabbik Murdoch kijelentette: ezután az újság felszámolása volt a helyes lépés.
A lap több mint kétszáz újságírójáról szólva James Murdoch azt mondta: a News International "mindent elkövet" további foglalkoztatásuk érdekében.
Az idősebbik Murdoch a meghallgatáson közölte: ő maga csak a botrány kirobbanása után hallott először arról, hogy a News of the World feltörte és lehallgatta Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét.

A nagyvállalkozó kijelentette: az eljárás nem jellemzi az egész cégcsoportot, a News of the World "kevesebb mint az egy százaléka volt" a világszerte 53 ezer "etikus, kiemelkedő szakembert" foglalkoztató vállalkozásnak.

Hozzátette: "nincs bizonyíték" arra, hogy az amerikai Murdoch-sajtóorgánumok lehallgatták volna a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak vagy hozzátartozóinak mobiltelefonjait is. Rupert Murdoch szerint a cég semmiféle erre vonatkozó bizonyítékot nem látott, és az ő tudomása szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) sincsenek ilyen bizonyítékai.
Brit sajtóértesülések szerint az amerikai hatóságok vizsgálják, hogy a 2001. szeptember 11-ei merényletek kapcsán is történtek-e telefonlehallgatások a Murdoch-vállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation amerikai sajtóorgánumai részéről.

A meghallgatás a tervezett egy óra helyett már két és fél órája tartott, és éppen a befejezéséhez közeledett, amikor a hallgatóságból egy fiatalember odarohant az idősebbik Murdoch-hoz, és "kapzsi" felkiáltással fehér habszerű anyaggal teli műanyag tányért próbált hozzávágni. A BBC értesülése szerint a tányérban borotvahab volt.
A támadót - akit Rupert Murdoch felesége az incidens utáni pillanatokban felpofozott - azonnal őrizetbe vették és kivezették, a meghallgatást pedig tíz percre felfüggesztették. A habból több jutott a fiatalember arcára és ruházatára, mint Murdochra, bár a sajtómágnás a meghallgatás újrakezdése után zakója nélkül jelent meg ismét a bizottság előtt, amelynek elnöke elnézést kért tőle az incidensért.
 
A meghallgatás utolsó perceiben Rupert Murdoch közölte: nem szándékozik lemondani a cégcsoport éléről, mert meggyőződése szerint ő "a legalkalmasabb személy" a válság megoldására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!