Külföld

2012.01.05. 14:04

Brutális rablógyilkosság: egy 9 hónapos gyerek is meghalt Rómában

Egy kínai kereskedő és kislánya esett áldozatául a Rómában történt újabb erőszakos bűncselekménynek; egy éven belül ez volt a tizenharmadik halálos kimenetelű rablótámadás a bűnözés felerősödésével küzdő olasz fővárosban.

MTI

A támadók tudták, hogy a pénzváltót és presszót működtető Zhou Zeng minden este tíz órakor tér haza külvárosi otthonába. Lakóháza kapujában támadtak rá a nála levő napi bevételt követelve. Először bottal  ütlegelték, majd amikor a kínai kereskedő családját védve ellenszegült, tüzet nyitottak a 32 éves férfira, aki kezében tartotta a kilenc hónapos kislányát. Az apa és gyermeke a helyszínen meghalt, az anya megsebesült, kórházban ápolják.     Szemtanúk  beszámolója szerint a két támadó olasz volt, és bukósisakot viselt.    

Rómát még az éjszaka rendőrkordonnal vették körül, és megkettőzték a járőrök számát. Giuseppe Pecoraro rendőrprefektus csütörtökön jelenti be a bűnözés megelőzés érdekében bevezetendő intézkedéseket.    
A hatóságok a Rómában letelepedett, tízezer főre becsült kínai közösség reakciójától tartottak. A gyilkosság helyszínén azonban feszültség helyett szolidaritás mutatkozott meg az itt élő kínaiak és olaszok között - számolt be a római sajtó.        
“Elfogadhatatlan barbárságnak” nevezte a történteket Sveva Belviso római alpolgármester. “Most felesleges a külföldi bűnözést emlegetni, itt olaszok gyilkoltak” - tették hozzá az újságok.      

Az olasz fővárosban rekordot döntött az erőszak. 2011 januárjától számítva ez volt a 13. gyilkossággal végződő utcai bűncselekmény, amelyekben összesen harmincöt embert öltek meg. Nem a bűncselekmények száma, hanem ezek súlyossága növekedett, Rómában a nyílt utcán lövik le az embereket - írták az újságok.    

A kínai kereskedőt ért támadás előtt december utolsó napjaiban egy büntetett előítéletű férfit lőtték lábon - a maffia így szokott üzenni az árulóknak. Novemberben a Róma közeli, Ostia tengerpartján fényes nappal kettős gyilkosságban végeztek a helyi klán vezéreivel.     

Az erőszakos bűnözés megerősödése a hetvenes években Rómát uraló Banda della Magliana bűnszervezet korát idézi - írták az újságok. Az olasz főváros területét a szicíliai maffia, a nápolyi camorra és a calabriai ‘ndrangheta ismét megpróbálja felosztani maga között és a klánok közötti küzdelemben “Róma a senki földjévé vált”, ahol “se a maffia, se a hatóságok nem tudnak rendet tenni, és kevés pénzért is lehet embert ölni” - írta az Il Messaggero.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!