Külföld

2009.06.09. 09:53

Bugár Béla új pártot alapított

Prága/Pozsony - Híd néven új párt megalakulását jelentette be kedden Pozsonyban Bugár Béla azon képviselők nevében, akik a napokban kiléptek a Magyar Koalíció Pártjából, mert nem értenek egyet a vezetés politikai stílusával.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bugár Béla a sajtóértekezleten elmondta: az új pártot magyarok, az MKP volt ismert személyiségei alapítják, de soraikba bármelyik szlovák állampolgár beléphet. A Hídnak mindenképpen lesz "kisebbségi programja" - húzta alá Bugár. Szerinte a mostani bejelentésnél fontosabb lesz a "második lépés", amikor meg kell szerezni a pártalapításhoz szükséges 10 ezer támogatói aláírást, el kell készíteni a programot, megszervezni az alakuló ülést és megválasztani a párt vezető szerveit.

Az új párt hivatalos neve Híd-Most, Együttműködés Pártja - Strana spolupráce, s jobbközép politikai irányvonalat kíván követni. A sajtótájékoztatón Bugáron kívül Simon Zsolt, Gál Gábor, Bastrnák Tibor, A. Nagy László és Vörös Péter is jelen voltak. A Híd alapelveit az együttműködés, a tisztesség, a nyitottság, a bizalom és a felelősség jelentik. Az új párt színe a narancssárga. Kérdésre válaszolva Bugár megjegyezte: ez nem függ össze azzal, hogy a Fidesznek is ez a színe.

A párt alapítói szeretnék megmutatni, hogy "bármelyikünk nemzetisége nem lehet akadálya annak bizonyítására, hogy mi, tehát magyarok és szlovákok, együtt tudunk működni" - jelentette ki Bugár, aki hosszú éveken keresztül az MKP elnöke volt. Példaként az egyre növekvő számú dél-szlovákiai vegyes házasságot hozta fel, ahol a partnerek bizonyítják, hogy a magyarok és a szlovákok együtt tudnak működni.

Saját és társai kilépését az MKP-ból Bugár azzal indokolta, hogy Csáky Pál pártelnök és a pártvezetés általában nem volt hajlandó meghallgatni a kisebbségi véleményt, s véleménye szerint nem is akart megegyezni a belső ellenzékkel. A Csáky vezette MKP-nek "nincs közérthető programja, nincs jövőképe, nem tudja véleményét érthetően megjeleníteni, veszít politikai súlyából, elszigetelődik, magába zárkózik" - jelentette ki Bugár. Hozzátette: "Ez az MKP már nem az a párt, amelyet 1998-ban alapítottunk." Úgy vélte, hogy az MKP-ben bizalmi válság van.



A Híd alternatívát akar kínálni az MKP-vel és a többi párttal szemben a választóknak - mondta Bugár. Ugyanakkor aláhúzta, hogy "a szlovák pártoknak nincs kisebbségi programjuk". Jelezte, hogy az új párt iránt szlovák értelmiségiek is érdeklődnek, de neveket nem volt hajlandó elárulni.

Az MKP-Híd viszonyt firtató kérdésekre válaszolva Bugár úgy fogalmazott, hogy az MKP nem ellenség, de politikai ellenfél lesz, mint a többi működő parlamenti párt. Úgy véli: alaptalan az az aggodalom, hogy két magyar párt vetélkedése esetén a szlovákiai magyarok parlamenti képviselet nélkül maradhatnak. A politikus kifejtette: az MKP 1998-ban három magyar pártból alakult, kemény viták voltak, de mindig meg tudtak egyezni. Az ilyen megegyezésekre természetesen a jövőben is lehetőség van.

A Magyar Koalíció Pártjának vezetése kedden délután tart sajtótájékoztatót Pozsonyban.

Forrás: MTI/Kokes János


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!