Külföld

2011.08.08. 11:52

Cápaketrec nélkül úszik egy amerikai nő

A világon elsőként cápaketrec nélkül ússza át a Floridai-szorost egy korábban hosszútávúszóként világsikereket elért amerikai nő.

Vas Népe

A 61 esztendős Diana Nyad vasárnap este vágott neki a távnak a kubai fővárosból, és reményei szerint szerdán éri el a Florida állambeli Key West partjait. Az Egyesült Államok és Kuba között a mai napig nincsen hivatalos diplomáciai kapcsolat. Ezért több mint egy évig tartó tárgyalásokra volt szükség ahhoz, hogy mindkét fél engedélyezze az erőt próbáló vállalkozást.

Az egykoron a világ legjobb hosszútávúszói közé tartozó Nyad 1978-ban 28 évesen már meg akarta tenni a Havanna és Key West közötti 166 kilométeres távot, ám merész vállalkozás kudarcba fulladt. Harminchárom évvel később azonban úgy döntött ismét belemerül a cápáktól hemzsegő habokba.

"Egész életemben arról álmodtam, hogy én leszek az első aki cápaketrec nélkül ússza le ezt a távot" - mondta el a riportereknek indulása előtt. "Sosem gondoltam volna, hogy visszatérek ehhez a rendkívül erőt próbáló sportághoz. Ez a fiataloknak való" - tette hozzá Nyad, aki harminc évvel ezelőtt hagyott fel a versenyszerű úszással.

Az asszony szerdáig egy szemhunyásnyit sem fog aludni, csupán rövid szünetekre áll meg kilencven percenként, hogy egy műanyag csövön keresztül táplálékot vegyen magához. A kísérőhajók fedélzetéről orvosi asszisztensek és élelmezési szakemberek figyelik minden mozdulatát.

Egy cápavédelmi csapat víz alatti elektromos cápahálóval felszerelt kajakokkal kíséri kétoldalt az asszonyt, illetve ha azok nem működnének, akkor egy csapatnyi búvár várja, hogy beugorjon a csúcsragadozók közé és elriassza azokat.

Élsportolói pályafutása során Nyad számos világrekordot állított fel: 1975-ben kevesebb mint nyolc óra alatt úszta körbe Manhattan szigetét, míg 1979-ben 165 kilométert úszott a Bahamákhoz tartozó Biminitől egészen Floridáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!