Külföld

2012.03.28. 05:51

Castróval találkozott a pápa

XVI. Benedek pápa találkozott kedden Raúl Castro kubai elnökkel a kommunista rezsim központjában, a havannai Forradalmi Palotában, ennek végeztével nem nyilatkoztak a sajtónak, és egy vatikáni szóvivő közölte, hogy Fidel Castro volt kubai vezető nem volt jelen a találkozón.

MTI

Az előzetes bejelentések alapján a megbeszélésen az egyház és a kubai állam kapcsolatáról lehetett szó. A pápa és Castro kevesebb mint egy óra múltán megjelentek a palota előtti Forradalmi téren, hogy üdvözöljék az újságírókat. Castro a Kuba védőszentjének számító Virgen de la Caridad del Cobre másfél méteres szobrát ajándékozta az egyházfőnek, XVI. Benedek pedig Ptolemaiosz Geographiájának egy másolatát adta ajándékba a kubai vezetőnek.

A pápa éppen kedden délelőtt kereste fel a Virgen de la Caridad del Cobre szentélyét, mielőtt a fővárosba utazott Santiago de Cubából.

Az egyházfő és Castro megbeszélésével párhuzamosan beszélt egymással Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) és José Ramón Machado Ventura kubai alelnök. Részt vett a találkozón Dominique Mamberti vatikáni "külügyminiszter" is. Ezen a megbeszélésen kényes témákról eshetett szó: a politikai foglyokról, a Kuba elleni amerikai büntetőintézkedésekről és a katolikus egyház kubai szociális szerepének kiszélesítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!